Koktajle warzywne i owocowe to genialny wynalazek – są pełne witamin i mikroelementów oraz błonnika, lekkostrawne i można je zrobić praktycznie z wszystkiego. A do tego są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Rozróżniamy dwa rodzaje koktajli:
- shake – na bazie produktów mlecznych (mleko, jogurt, kefir, maślanka) – świetne kiedy jesteśmy po treningu, ponieważ owoce/warzywa dostarczają nam szybkich węglowodanów i elektrolitów, a baza uzupełnia białko potrzebne do odbudowy mięśnie
- smoothie – na bazie wody – niezastąpione kiedy chcemy zrzucić nieco wagi – dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach/owocach zapewni uczucie sytości i uzupełni witaminy oraz minerały. Dzięki temu, że miksujemy wybrane składniki z wodą, otrzymujemy pełnowartościowy, ale lekki posiłek.
Jednym z moich ulubionych składników jest jarmuż, dlatego dzisiaj proponuję shake z nim w roli głównej. Dla słodyczy i aksamitnej konsystencji dodamy banana.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
W 100 g jarmużu znajduje się tylko 49 kcal, za to całe bogactwo wartości odżywczych:
- witaminy: A, B6, B9 (kwas foliowy) C (bardzo wysoka zawartość), K
- mikroelementy: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor,
- beta-karoten: wiążący wolne rodniki i chroniący skórę przed działaniem promieni słonecznych
- błonnik: odpowiedzialny za uczucie sytości
- białko: w 100g jarmużu znajdziemy 4g białka pochodzenia roślinnego
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- garść jarmużu (ok. 50g)
- 1 banan
- 180 ml kefiru
PRZYGOTOWANIE:
- Usuń zdrewniały nerw jarmużu (nerw nadaje goryczkowy posmak)
- Wszystkie składniki włóż do pojemnika blendera
- Zmiksuj i przelej do szklanki