Niskie temperatury i kiepska pogoda sprzyjają infekcjom, na które nasz organizm w tym okresie jest bardzo podatny. Oczywiście na choroby najlepsze jest… bieganie! Pisałem o fantastycznych efektach, jakie sport ma na zdrowie w tym artykule.
Równie ważna jest jednak odpowiednia dieta. W celu zachowania zdrowia i wzmocnienia układu immunologicznego powinniśmy ją uzupełnić o odpowiednie składniki odżywcze. Dzięki właściwej diecie dostarczymy naszego organizmowi odpowiedniej porcji energii i wzmocnimy odporność.
Nie musimy łykać garści tabletek żeby uzupełnić brakujące mikro i makroelementy. Wystarczy, że będziemy pamiętać o codziennym jedzeniu śniadania oraz, w miarę możliwości, unikaniu przetworzonej żywności. Dobre, rozgrzewające śniadanie wprowadzi nasz organizm na wyższe obroty i zapewni energię oraz potrzebne witaminy – A, B6, C i E, które ochronią nas przed infekcjami. Organizm potrzebuje również stabilnego i ciągłego dostarczania energii, a nie szybkich, ale krótkich zastrzyków, więc wybierajmy produkty razowe i pełnoziarniste zamiast białego pieczywa i cukrów prostych.
Poniżej znajduje się lista produktów, które powinniśmy włączyć do naszej diety w tym szczególnym okresie przejściowym.
JOGURT I KEFIR
Jogurty i kefiry mają właściwości wychładzające, dlatego w zimie wolimy rozgrzewające owsianki i płatki na mleku, jednak nie rezygnujmy z jogurtów i kefirów całkowicie. Regularne spożywanie probiotyków („dobrych” bakterii) znajdujących się w fermentowanych przetworach mlecznych, takich jak jogurt czy kefir, korzystanie wpływają na pracę układu immunologicznego oraz trawiennego poprzez zwalczanie infekcjom jeszcze przed ich rozwinięciem. Kultury bakterii probiotycznych tworzą w naszym układzie pokarmowym oraz jelitach rodzaj bariery ochronnej, powstrzymującej szkodliwe drobnoustroje znajdujące się w żywności od przedostawania się do organizmu.
OWIES I JĘCZMIEŃ
CYTRUSY
Cytrusy bardzo łatwo wprowadzić do naszej diety – cytrynę można wcisnąć do herbaty (najlepiej przestudzonej – we wrzątku witamina C zginie), a z pomarańczy i grejpfrutów można zrobić orzeźwiające soki lub wkroić do sałatek.
CZERWONA PAPRYKA
Papryka jest fantastycznym, chrupkim dodatkiem do sałatek czy na kanapkę. Pamiętajmy, że do każdego posiłku powinniśmy dołożyć porcję warzyw lub owoców.
BROKUŁY
Jeśli połączymy brokuła, np. ugotowanego na parze, z chudym lub półtłustym twarogiem i np. pestkami dyni lub słonecznika, otrzymujemy komplet potrzebnych naszemu organizmowi witamin i mikroelementów.
ORZECHY
Orzechy wszelkiego rodzaju są wprawdzie wysokokaloryczne, jednak niezwykle bogate w zdrowe tłuszcze oraz białko roślinne, a także witaminę E, która usuwa szkodliwe wolne rodniki i wspomaga działanie witaminy C. Już garść orzechów zaspokaja 1/2 dziennej zalecanej dawki witaminy E. Ryboflawina i niacyna (w dużej ilości w migdałach) pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem stresu.
Orzechy są fantastycznym dodatkiem do jogurtu czy owsianki, dzięki czemu możemy stworzyć prawdziwą bombę witaminową dla organizmu.
ZIELONA HERBATA
Badanie na uniwersytecie Harvarda wskazuje, iż osoby pijące 5 filiżanek herbaty dziennie przez okres 2 tygodni, wykazywali 10 razy wyższy poziom interferonu (białko aktywujące komórki układu immunologicznego, zwiększające szybkość rozpoznania infekcji i wzmacniające odporność zdrowych komórek – Wikipedia) we krwi.
MIÓD
Miód lipowy wykazuje działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne oraz intensyfikuje pocenie się, dzięki czemu szybciej usuwamy z organizmu toksyny.
KIEŁKI
Kiełkami najłatwiej posypać sałatkę lub udekorować kanapkę czy jakiekolwiek danie makaronowe.
CZOSNEK
Najlepiej spożywać czosnek świeży, ponieważ składniki aktywne, które zawiera, ulegają zniszczeniu w ciągu godziny od jego obrania.
IMBIR
Świeży imbir doskonale komponuje się z owocami morza, niektórymi mięsami i słodkimi potrawami. Stosowany jest jako przyprawa orzeźwiająca danie. Fantastycznie nadaje się do zup kremów, np. z marchwi czy dyni.
CYNAMON
Cynamon chroni przed bakteriami, grzybami i wirusami oraz silnie rozgrzewa. Świetnie działa na górne drogi oddechowe – oczyszcza zatoki i pomaga pozbyć się kataru. Znacząco podnosi odporność naszego organizmu, odpręża i poprawia nastrój.
Razem z imbirem świetnie aromatyzuje. Można go dodać do owsianki, kakao, budyniu czy innych deserów.
KURKUMA
Poza zastosowaniem w przyprawach i sosach curry, warto dodać kurkumy do wody, w której gotujemy np. ryż, któremu nada intensywny, żółty kolor, a przy okazji wykorzystamy jego cenne właściwości lecznicze.
Jak widać, możliwości wzmocnienia naszej odporności są bardzo szerokie, a zachowanie dobrego zdrowia wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy wprowadzić przynajmniej część produktów z listy do swojego menu, by zwalczać choroby i cieszyć się dobrym zdrowiem kiedy wszyscy dookoła kichają.
Pamiętajcie jednak, że „ruch może zastąpić każde lekarstwo, jednak wszystkie lekarstwa razem wzięte nie zastąpią ruchu” :-)
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? :-)