Jeszcze do niedawna trzymałem się od gofrów najdalej jak tylko się dało. Wysokokaloryczne, same proste węgle, olej, a do tego obowiązkowo bita śmietana i tona cukru. Którego dnia jednak, robiąc proteinowe pancakes, wpadłem na pomysł żeby masę, zamiast na patelnię, zapakować do gofrownicy w końcu konsystencja podobna… a co tam – raz się żyje! :)
Wyszły obłędne! A najciekawsze okazało się, kiedy pogrzebałem w tabelach dietetycznych, policzyłem i wyszło, że to wcale nie taki diabeł straszny! Podczas gdy tradycyjne gofry, w 100 g zawiera 312 kcal, 10g tłuszczu i 50g węgli, moja wersja to 173 g, 4,9g tłuszczu i blisko 17g białka! Smacznie, zdrowo i bez wyrzutów sumienia!
PRZEPIS
Proteinowe i pełnoziarniste gofry. Uwielbiam ten przepis, bo całe przygotowanie to dosłownie kilka minut – dla mnie akurat 20, bo mam tylko foremki na gofry do piekarnika, więc 15 minut spędzają w piekarniku ;-) Ale jeśli ktoś ma gofrownicę, to w kilka minut ma pyszne i zdrowe śniadanie.
Z podanych proporcji wychodzą 3 gofry.
SKŁADNIKI:
- 30g mąki pełnoziarnistej
- 30g odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
- 100g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne dodatki
PRZYGOTOWANIE:
- Oddziel białko od żółtka. Białko ubij osobno, a resztę składników połącz w misce i wymieszaj.
- Delikatnie wmieszaj ubite białko do masy. Ciasto ma być nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, dolej trochę mleka.
- Nałóż ciasto do foremek lub do gofrownicy.
- Jeśli używasz foremek do piekarnika, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 14-16 minut.
- Gofry można wystudzić i schować do lodówki, a nawet zamrozić. Dzięki temu, następnego dnia możesz szybko odgrzać albo wszamać na zimno z ulubionymi dodatkami.