Moje niedawne odkrycie – prawdziwe śniadanie mocy, czyli gryczanka na mleku. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej owsianki i jest równie błyskawiczna w przygotowaniu. Można ją zrobić na ciepło i na zimno, na słodko i na wytrawnie, z owocami, korzenną czy czekoladową. Ogromną zaletą takiego śniadania jest niski indeks glikemiczny (kasza nieugotowana – IG 40, gotowana – IG 54), duża zawartość błonnika (6 g w 100 g nieugotowanej kaszy) i solidna dawka węglowodanów złożonych (63 g w 100 g nieugotowanej kaszy). Posiłek jest gęsty odżywczo, ale nie obciąża zbytnio żołądka, więc dość szybko można się wybrać na trening.
PRZEPIS
Ideą tego przepisu jest wykorzystanie NIEUGOTOWANEJ kaszy gryczanej, a jedynie zostawienie jej w wodzie na kilka godzin do nasiąknięcia. Dzięki temu zachowuje niższy indeks glikemiczny.
Można ją przygotować zarówno na ciepło jak i na zimno. Różnica polega tylko na dodaniu ciepłego lub zimnego mleka, ewentualnie krótkiemu podgrzaniu już po przygotowaniu. Na zdjęciu gryczanka w wersji z masłem orzechowym, odżywką białkową, migdałami i jagodami goji. Równie dobrze sprawdzi się w wersji czekoladowej, owocowej czy korzennej. Gęstość również zależy od upodobań, można dodać mniej lub więcej mleka albo poeksperymentować z zawartością otrąb owsianych dla większej gęstości.
SKŁADNIKI:
- 50 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 1 banan
- 2 daktyle lub łyżeczka dowolnego słodzika (cukier, miód itp.)
- 15 g odżywki białkowej (u mnie kokosowa)
- 8 g (1 łyżka) otrąb owsianych lub pszennych
- dowolne dodatki (u mnie masło orzechowe, migdały, jagody goji)
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną zalać wodą i zostawić na noc lub kilka godzin do nasiąknięcia
- Rano kaszę gryczaną odcedzić i przełożyć do pojemnika blendera
- Dołożyć wszystkie dodatki (poza tymi do dekoracji) i zmiksować wszystko
- Podać z ulubionymi dodatkami
ENERGIA : 431 kcal
MAKRO: W 68 g / B 24 g / T 9 g