Gryczanka – śniadanie mocy

Moje niedawne odkrycie – prawdziwe śniadanie mocy, czyli gryczanka na mleku. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej owsianki i jest równie błyskawiczna w przygotowaniu. Można ją zrobić na ciepło i na zimno, na słodko i na wytrawnie, z owocami, korzenną czy czekoladową. Ogromną zaletą takiego śniadania jest niski indeks glikemiczny (kasza nieugotowana – IG 40, gotowana – IG 54), duża zawartość błonnika (6 g w 100 g  nieugotowanej kaszy) i solidna dawka węglowodanów złożonych (63 g w 100 g nieugotowanej kaszy). Posiłek jest gęsty odżywczo, ale nie obciąża zbytnio żołądka, więc dość szybko można się wybrać na trening.

PRZEPIS

Ideą tego przepisu jest wykorzystanie NIEUGOTOWANEJ kaszy gryczanej, a jedynie zostawienie jej w wodzie na kilka godzin do nasiąknięcia. Dzięki temu zachowuje niższy indeks glikemiczny.

Można ją przygotować zarówno na ciepło jak i na zimno. Różnica polega tylko na dodaniu ciepłego lub zimnego mleka, ewentualnie krótkiemu podgrzaniu już po przygotowaniu. Na zdjęciu gryczanka w wersji z masłem orzechowym, odżywką białkową, migdałami i jagodami goji. Równie dobrze sprawdzi się w wersji czekoladowej, owocowej czy korzennej. Gęstość również zależy od upodobań, można dodać mniej lub więcej mleka albo poeksperymentować z zawartością otrąb owsianych dla większej gęstości.

SKŁADNIKI:

  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 banan
  • 2 daktyle lub łyżeczka dowolnego słodzika (cukier, miód itp.)
  • 15 g odżywki białkowej (u mnie kokosowa)
  • 8 g (1 łyżka) otrąb owsianych lub pszennych
  • dowolne dodatki (u mnie masło orzechowe, migdały, jagody goji)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę gryczaną zalać wodą i zostawić na noc lub kilka godzin do nasiąknięcia
  2. Rano kaszę gryczaną odcedzić i przełożyć do pojemnika blendera
  3. Dołożyć wszystkie dodatki (poza tymi do dekoracji) i zmiksować wszystko
  4. Podać z ulubionymi dodatkami

ENERGIA :  431 kcal

MAKRO: W  68 g / B 24 g / T 9 g

Strona główna

print
Related Post
Disqus Comments Loading...