Pizza na tortilli

Kto nie chciałby móc zajadać się pizzą bez ograniczeń i szkody dla swojej wagi? Dla mnie pizza to pierwszy cheat meal jaki przychodzi do głowy. Dlatego długo kombinowałem jakby tu „zjeść ciastko i mieć ciastko” ;) I udało się!

Totrilla! To jest odpowiedź! Na takim spodzie pizza wychodzi taka, jak lubię – cienka i twarda, a dobra tortilla smakuje obłędnie. Żeby tego było mało, zrobienie takiej pizzy zajmuje kwadrans! Jeśli, tak jak ja, uwielbiasz pizzę, to polecam tę wersję. Tylko nie rób od razu pizzy „cztery sery” ;)

Głównymi zaletami pizzy na tortilli są:

  • szybkość przygotowania – całość zajmuje do 20 minut
  • prostota – nie trzeba wyrabiać ciasta i brudzić całej kuchni
  • niska kaloryczność – zwykła pizza wegetariańska to ok. 1300 kalorii (ale może być dużo, dużo więcej). Pizza z tego przepisu jest o połowę mniej kaloryczna
  • nie ogranicza mnie menu pizzerii – zazwyczaj na 3 stronach różnych kompozycji, opcje wegetariańskie mogę policzyć na palcach jednej ręki

Pizzę na tortilli można rozbudowywać i wzbogacać na wiele sposobów. Spód możemy zrobić nawet z 4-5 placków tortilli – tylko po co? Tak, dalej mamy domową pizzę w 20 minut, bez wyrabiania ciasta ale kalorycznie to już to samo co pizza z Pizzerii. W takiej sytuacji chyba wolałbym sobie zamówić z dostawą do domu ;-)

PRZEPIS

Przepis jest banalny i nie ma co się rozpisywać. Jeśli zależy nam na wersji light, wybierzmy tortille pełnoziarniste, ser niskotłuszczowy i nie pakujmy tony składników – wybierzmy 2-3 ulubione.

SKŁADNIKI:

  • 2 tortille (najlepiej pełnoziarniste)
  • passata/sos pomidorowy
  • 50 g tartego żółtego sera (u mnie piórko – niskotłuszczowy)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • ulubione dodatki (u mnie: pomidorki koktajlowe, papryka zielona, pieczarki, oliwki)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C
  2. Tortillę posmaruj sosem pomidorowym, posyp garstką żółtego sera i przykryj drugą tortillą*
  3. Tak przygotowany spód posmaruj sosem pomidorowym i ułóż ulubione dodatki, przypraw i posyp wybranym serem.
  4. Na wierzchu posyp oregano i włóż do piekarnika na ok. 10 minut.

*Można zrobić pizzę przy użyciu tylko jednego placka tortilli, ale podwójny bardziej przypomina spód pizzy (za to całość jest bardziej kaloryczna)

 

ENERGIA (cała pizza) :  593 kcal

MAKRO: W  86 g / B 36 g / T 14 g
Błonnik 8 g /

Strona główna

print
Related Post
Disqus Comments Loading...