Kasza gryczana z twarogiem ma coś w sobie. To połączenie smaków jest naprawdę wyśmienite – nie trzeba nic więcej. Po prostu wysypać wszystko na talerz… albo nieco się postarać i z pospolitego dania zrobić coś wykwintnego. Dla wegan proponuję wersję z puree z zielonego groszku – równie smaczne. A czemu by nie przygotować obu wersji jednocześnie??
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- 60 g kaszy gryczanej palonej (nie ugotowanej)
- 60g twarogu półtłustego
- 3 łyżki (ok. 60 g) jogurtu greckiego
- 70g zielonego groszku
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną ugotować na sypko
- Twaróg i jogurt grecki wymieszać, posolić i dokładnie rozgnieść lub zblendować (można odłożyć nieco jogurtu do dekoracji)
- groszek zblendować lub dokładnie rozgnieść – można dodatkowo podgrzać (trzeba dodać odrobinę wody, która odparuje przy podgrzewaniu)
- W jednej obręczy do potraw (tzw. ringu) umieścić warstwę kaszy, potem twaróg i na górze kaszę. Podobnie w drugim ringu – zamiast twarogu umieścić puree z zielonego groszku.
- Ozdobić i podawać.
ENERGIA: 419 kcal
MAKRO: W 54 g / B 23 g / T 11 g
/ Błonnik 7 g /