Kasza gryczana biało-zielona

Kasza gryczana z twarogiem ma coś w sobie. To połączenie smaków jest naprawdę wyśmienite – nie trzeba nic więcej. Po prostu wysypać wszystko na talerz… albo nieco się postarać i z pospolitego dania zrobić coś wykwintnego. Dla wegan proponuję wersję z puree z zielonego groszku – równie smaczne. A czemu by nie przygotować obu wersji jednocześnie??

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 60 g kaszy gryczanej palonej (nie ugotowanej)
  • 60g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki (ok. 60 g) jogurtu greckiego
  • 70g zielonego groszku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko
  2. Twaróg i jogurt grecki wymieszać, posolić i dokładnie rozgnieść lub zblendować (można odłożyć nieco jogurtu do dekoracji)
  3. groszek zblendować lub dokładnie rozgnieść – można dodatkowo podgrzać (trzeba dodać odrobinę wody, która odparuje przy podgrzewaniu)
  4. W jednej obręczy do potraw (tzw. ringu) umieścić warstwę kaszy, potem twaróg i na górze kaszę. Podobnie w drugim ringu – zamiast twarogu umieścić puree z zielonego groszku.
  5. Ozdobić i podawać.
 

ENERGIA:  419 kcal

MAKRO: W  54 g / B 23 g / T 11 g
Błonnik 7 g /

Strona główna

print
Related Post
Disqus Comments Loading...