Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dyni to typowa jesienna zupa, a każdy przygotowuje ją na swój sposób. Moim ulubionym zestawieniem smakowym jest lekko pikantna, z imbirem i mlekiem kokosowym – ma naprawdę niepowtarzalny smak. To magiczna zupa, bo znika jeszcze zanim jest gotowa ;-)

PRZEPIS

SKŁADNIKI (4-5 porcji):

  • 1kg dyni
  • 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z bulionetki)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • papryczka chili
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru lub innego słodzika
  • pestki dyni (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię rozkroić na mniejsze kawałki i upiec razem ze skórą w piekarniku – ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C
  2. Bulion zagotować, wkroić pokrojony na plasterki imbir oraz doprawić chilli (ja użyłem 2 suszonych papryczek wielkości paznokcia)
  3. Upieczoną dynię przełożyć do bulionu, chwilę gotować po czym zdjąć z palnika.
  4. Wszystko zblendować, w dowolnym momencie dodając mleko kokosowe. Delikatnie posolić i dosłodzić do smaku (sól tylko do podbicia słodyczy).
  5. Pestki dyni uprażyć i podać z kremem jako dekorację.
 

Strona główna

print
Related Post
Disqus Comments Loading...