Lasagne to jedno z moich ulubionych „cheat meal”, czyli dań, które serwuję sobie jako odstępstwo od diety lub zaplanowany posiłek np. przed startem. Wtedy spora ilość węglowodanów i duża dawka kalorii jest jak najbardziej pożądana.
Lasagne ze szpinakiem jest równie dobra do ładowania węglowodanów przed startem, jaki i posiłek regeneracyjny po intensywnym wysiłku. Wtedy potrzebujemy szybko odbudować zapasy glikogenu, ale również dostarczyć sobie białka, mikroelementów i witamin. Wiedzieliście, że szpinak jest uważany za jedno z najbardziej odżywczych warzyw na świecie?
Dodatkową przewagą tej wersji lasagne nad klasyczną „mięsną” jest czas przygotowania. Podczas gdy z sosem mięsno-pomidorowym musimy się sporo namęczyć, szpinak szybko podsmażamy i możemy ładować do piekarnika. Okazuje się, ze lasagne wcale nie jest tak bardzo czasochłonna!
PRZEPIS
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 100 g makaronu lasagne
- 200 g siekanego mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 60 g sera feta
- oliwa, sól, pieprz
SOS BESZAMELOWY*:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
*Możemy też przygotować „beszamel light„, jeśli ktoś chciałby zmniejszyć udział tłuszczu w posiłku. W takiej sytuacji do szklanki mleka dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i to zagotowujemy, pod koniec przyprawiając gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni.
- Dodaj szpinak i podsmaż – jeśli używasz mrożonego, niech odparuje całą wodę.
- Do szpinaku wkrusz ser feta, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
- Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i delikatnie zasmaż. Do tak przygotowanej zasmażki powoli wlewa mleko, ciągle mieszając. Zagotuj i dopraw gałką, solą i pieprzem.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub oliwą i wykładaj wartswami w podanej kolejności:
- cienka warstwa beszamelu na spód
- płaty lasagne, beszamel, szpinak z fetą
- płaty lasagne, beszamel, szpinak z fetą
- płaty lasagne, beszamel
- Na ostatnią warstwę możesz położyć dowolne dekoracje, np. plastry pomidora lub ser mozarella.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40-50 minut