Mam dla Was prosty i szybki przepis – hiszpańska tortilla, czymi omlet z ziemniakami. Podobno w Hiszpanii tortillę je się na zimno… dla mnie omlet musi być gorący! Taka tortilla to świetny pomysł na błyskawiczny obiad albo kolację (połowa porcji). Stanowi zbilansowany posiłek bogaty w węglowodany, pełnowartościowe białko i dobre tłuszcze. Można ja wzbogacić o dodatek szpinaku albo suszonych pomidorów lub stworzyć jeszcze ciekawsze kombinacje. Byle nie przesadzić – ma być szybko i prosto ;-)
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- 2 średnie ziemniaki
- 3 jajka
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g sera feta
- sól, pieprz, oregano
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Surowe wrzuć na patelnię i smaż ok. 5 minut.
- Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plastry i dodaj do przyrumienionych ziemniaków
- Kiedy cebula i czosnek się już zeszklą, dodaj szpinak i przesmaż aż zmięknie.
- Jajka rozkłóć, przypraw dowolnie jak lubisz (np. sól, pieprz, oregano) i wlej masę na patelnię.
- Wkrusz ser feta, przykryj patelnię i smaż chwilę.
- Dokończyć smażenie możesz w piekarniku lub odwracając tortille na drugą stronę i dosmażając na patelni. Najłatwiej zrobić to przy pomocy talerza lub drugiej patelni, na którą przełożysz tortillę i zsuniesz drugą stroną na patelnię.
ENERGIA: 584 kcal
MAKRO: W 56 g / B 36 g / T 24 g
/ Błonnik 6 g /