Ulubiona przekąska biegaczy i wegetarian – masło orzechowe. Coraz częściej dostępne w różnych wersjach smakowych, ale najlepsze jest klasyczne, w 100% z prażonych orzeszków ziemnych. A do tego wszystkiego nie musisz przepłacać za gotowe masło z niezdrowymi dodatkami – możesz zrobić je samemu w kilka minut!
O CO TYLE HAŁASU
Masło orzechowe przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych i podbiło naszą dietę – zwłaszcza osoby aktywne i wegetarianie docenili ten smakołyk. Na temat orzechów i ich wartości odżywczych pisałem już wcześniej. Masło orzechowe w zasadzie posiada dokładnie takie same właściwości jak same orzechy.
Fakt, jest to smakołyk wysoko-kaloryczny, niemniej bardzo zdrowy. Jego wysoka kaloryczność pochodzi z dużej zawartości tłuszczu, przy czym w dużej mierze są to tłuszcze nienasycone, które sprzyjają szybszemu spalaniu tłuszczu i nie odkładają się tak łatwo jak tłuszcze nasycone. Dodatkowo, masło orzechowe jest produktem białkowym – zawiera 25% lekkostrawnego białka, które również ma działanie przyspieszające metabolizm.
Masło orzechowe zawiera również błonnik, który jest poprawia działanie naszego systemu trawiennego oraz powoduje dłuższe uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgamy zbyt szybko po kolejne przekąski. Zawiera duże ilości witaminy B3, E oraz kwasu foliowego, jest również źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu, sodu, żelaza, miedzi, cynku, chromu i manganu.
PRZEPIS
Masło orzechowe jest jednym z moich ulubionych smarowideł. Najbardziej lubię je naturalne lub lekko słone. Bardzo często stosuję je jako dodatek do owsianek – zarówno ze względu na walory smakowe jak i zdrowotne (zwiększa zawartość białka w posiłku oraz dodaje nieco zdrowych tłuszczów, które wspomagają wchłanianie witamin i mikroelementów). W okresie przedświątecznym, kiedy to przyprawy korzenne ładujemy praktycznie do wszystkiego, również i w moim maśle orzechowym znalazły swoje miejsce i była to dla mnie bardzo ciekawa odmiana. Polecam poeksperymentować z różnymi przyprawami.
SKŁADNIKI:
- 350 g orzechów ziemnych
- ulubione przyprawy (np. korzenne – kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatałowa, kakao, imbir)
- sól, cukier (opcjonalnie, dla uzyskania innej wersji smakowej)
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy uprażyć na suchej patelni do momentu kiedy zaczną intensywnie pachnieć.
- Przełożyć do pojemnika blendera i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Zaleźnie od blendera, jakiego używasz, być może będziesz musiał/a przerwać blendowanie raz czy dwa żeby urządzenie odpoczęło.
- Przełożyć masło do słoika i odstawić do ostygnięcia – masło również nieco stwardnieje.
_________________
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_orzechowe