Sezamowy soba z tofu, fasolką i jajkiem

Pierwszym, na co natknąłem się, w poszukiwaniu kuchennej inspiracji, były pałeczki… i już wiedziałem, że będzie prosto, smacznie i po japońsku.

A skoro po japońsku, potrzebny jest jakiś charakterystyczny składnik – padło na dalekowschodniego kuzyna razowego spaghetti, czyli soba (makaron gryczany). Podciągnąłem rękawy i zanurzyłem rękę po łokieć w otchłaniach lodówki, szukając czegoś zielonego… z jakiegoś rogu wypełzła fasolka szparagowa, którą chwyciłem i jednym ruchem wyszarpnąłem za uszy, a potem na wrzątek. Z proteinami poszło gładko – kostka tofu spokojnie wylegiwała się na najwyższej półce, zupełnie nieświadoma tego, że lada moment, poszatkowana, zaskwierczy na teflonie. Kiedy wszystko legło już na talerzu, usłyszałem dobiegające z szafki popiskiwanie – to ziarnka sezamu przeprowadzały musztrę. Zgarnąłem jeden batalion i rozsypałem równo po całym polu bitwy, po czym skrzyżowałem pałeczki z budzącym się w gardle okrzykiem… Banzai!!

CO TEN SOBA W SOBIE MA?

MAKARON SOBA – zawiera witaminy B1 i PPprzeciwutleniacze oraz dużo białkamagnez, potas, żelazo i cynk. Ma niski indeks glikemiczny, a mące gryczanej zawdzięcza sporą dawkę błonnika. Jest bezglutenowy.

TOFU – to świetne źródło białka, fosforu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza i witamin E oraz B.

FASOLKA SZPARAGOWA –  to komplet witamin (A, C, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, witaminy z grupy B) minerałów (wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk i fosfor, sód i potas). Zawiera też dużo błonnika.

JAJKO – z niego otrzymujemy kolejną dawkę pełnowartościowego białka. Żółtko to głównie tłuszcze – trójglicerydy i fosfolipidy (głównie lecytyna) oraz cholesterol (rozbijany przez lecytynę na drobniejsze cząsteczki, przez to nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi). W żółtku znajdziemy też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).

SEZAM – to nie tylko dekoracja! Stanowi przede wszystkim bardzo bogate źródło wapnia – który ma ogromny wpływ na stan kości i zębów, ale też funkcjonowanie całego organizmu. Magnez obniża poziom stresu i koi nerwy. Cynk jest szczególnie cenny dla mężczyzn, ponieważ zapobiega problemom z prostatą. Białko sezamu jest prawie równie wartościowe jak białko jajek. Znajdziemy tu również witaminy A, E oraz te z grupy B.

PRZEPIS

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 60g makaronu gryczanego soba
  • 80g tofu naturalnego
  • 150g fasolki szparagowej
  • 1 jajko
  • odrobina oliwy do smażenia tofu
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie razem z jajkiem (dla oszczędności miejsca i czasu).
  2. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na złoto na odrobinie oliwy.
  3. Makaron soba gotujemy (al dente) według instrukcji na opakowaniu.
  4. Gotowe składniki wykładamy na talerz i posypujemy ziarnami sezamu. Mieszamy i wcinamy :)

Strona główna

print
Related Post
Disqus Comments Loading...