Wegańskie szare kluski z guacamole

Brzydkie, szare i niekształtne… a takie pyszne! Złamane szare kluchy – wegańskie, z prażoną cebulką i sosem z awokado.

Zmęczony już nieco ciągłym jedzeniem kasz, sięgnąłem po ziemniaki. Tak, właśnie te niedoceniane, wręcz szkalowane i oskarżane o wszelkie zło – ziemniaki. Otóż, wcale nie są takie złe. Wręcz przeciwnie – są bardzo pożądane, zwłaszcza dla sportowców, którzy zyskają na nich najwięcej.  Są super proste i super smaczne – zarówno jako niezależne danie, jak i dodatek do obiadu.

 

ZIEMNIAKI ODCZAROWANE 

Szare kluski świetnie nadadzą się jako źródło energii do ładowania węglowodanów przed treningiem, jak również uzupełnienie braków po bieganiu. Zawierają głównie lekkostrawne węglowodany i są praktycznie beztłuszczowe. Duża ilość potasu, magnezu i witamin z grupy B wzmocni mięśnie, wyreguluje ciśnienie krwi i poprawi przemianę materii. Sód uzupełnimy szczyptą soli do kluch, guacamole dostarczy zdrowego tłuszczu, w którym rozpuszczą się przeciwutleniacze (wit. A, E, K), natomiast kwas foliowy wspomoże produkcję czerwonych krwinek. 

No i co – nie warto? ;)

Ziemniaki:

  • ziemniaki są lekkostrawne, praktycznie beztłuszczowe (0,1%) i dostarczają niewiele kalorii (77 kcal w 100 g) w porównaniu do kasz i makaronów.
  • działają odkwaszająco (podobnie jak np. kasza jaglana)
  • mają bardzo dużo potasu (obniża ciśnienie krwi), magnezu (wzmacnia mięśnie, poprawia przemianę materii i łagodzi stres), a także pewne ilości wapnia, żelaza i fosforu
  • dostarczają praktycznie wszystkich witamin – C, A, PP, K i H, a także witamin z grupy B
  • zawierają błonnik, który pomaga w walce z nadwagą
  • są dobrym źródłem energii (pochodzącej głównie ze skrobii)
  • stare ziemniaki zawierają mniej wit. C, za to więcej kalorii, potasu, fosforu, witamin B1 i B6.

Awokado (guacamole):

  • zawiera 14,5% tłuszczu, jest to jednak dobry tłuszcz (kwas oleinowy), który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i przeciwdziała nowotworom
  • dostarcza dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracą serca
  • zawiera witaminy C, E i A – silne przeciwutleniacze, oraz witaminy z grupy B
  • Kwas foliowy, obecny w awokado, przyspiesza metabolizm i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.

PRZEPIS

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli
  • guacamole

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach (lub zblenduj)
  2. Masę ziemniaczaną ułóż na sitku w misce. Zostaw na ok. 30 minut do odcieknięcia. Po tym czasie wylej wodę i zbierz z dna skrobię. Dołóż ją do ziemniaków.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Kluski nabieraj na łyżkę i kładź do wrzącej, osolonej wody. Gotuj ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia.
  5. Podawaj z prażoną cebulką i guacamole.

Strona główna

print
Related Post
Disqus Comments Loading...