Brzydkie, szare i niekształtne… a takie pyszne! Złamane szare kluchy – wegańskie, z prażoną cebulką i sosem z awokado.
Zmęczony już nieco ciągłym jedzeniem kasz, sięgnąłem po ziemniaki. Tak, właśnie te niedoceniane, wręcz szkalowane i oskarżane o wszelkie zło – ziemniaki. Otóż, wcale nie są takie złe. Wręcz przeciwnie – są bardzo pożądane, zwłaszcza dla sportowców, którzy zyskają na nich najwięcej. Są super proste i super smaczne – zarówno jako niezależne danie, jak i dodatek do obiadu.
ZIEMNIAKI ODCZAROWANE
Szare kluski świetnie nadadzą się jako źródło energii do ładowania węglowodanów przed treningiem, jak również uzupełnienie braków po bieganiu. Zawierają głównie lekkostrawne węglowodany i są praktycznie beztłuszczowe. Duża ilość potasu, magnezu i witamin z grupy B wzmocni mięśnie, wyreguluje ciśnienie krwi i poprawi przemianę materii. Sód uzupełnimy szczyptą soli do kluch, guacamole dostarczy zdrowego tłuszczu, w którym rozpuszczą się przeciwutleniacze (wit. A, E, K), natomiast kwas foliowy wspomoże produkcję czerwonych krwinek.
No i co – nie warto? ;)
Ziemniaki:
- ziemniaki są lekkostrawne, praktycznie beztłuszczowe (0,1%) i dostarczają niewiele kalorii (77 kcal w 100 g) w porównaniu do kasz i makaronów.
- działają odkwaszająco (podobnie jak np. kasza jaglana)
- mają bardzo dużo potasu (obniża ciśnienie krwi), magnezu (wzmacnia mięśnie, poprawia przemianę materii i łagodzi stres), a także pewne ilości wapnia, żelaza i fosforu
- dostarczają praktycznie wszystkich witamin – C, A, PP, K i H, a także witamin z grupy B
- zawierają błonnik, który pomaga w walce z nadwagą
- są dobrym źródłem energii (pochodzącej głównie ze skrobii)
- stare ziemniaki zawierają mniej wit. C, za to więcej kalorii, potasu, fosforu, witamin B1 i B6.
Awokado (guacamole):
- zawiera 14,5% tłuszczu, jest to jednak dobry tłuszcz (kwas oleinowy), który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i przeciwdziała nowotworom
- dostarcza dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracą serca
- zawiera witaminy C, E i A – silne przeciwutleniacze, oraz witaminy z grupy B
- Kwas foliowy, obecny w awokado, przyspiesza metabolizm i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
PRZEPIS
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli
- guacamole
PRZYGOTOWANIE:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach (lub zblenduj)
- Masę ziemniaczaną ułóż na sitku w misce. Zostaw na ok. 30 minut do odcieknięcia. Po tym czasie wylej wodę i zbierz z dna skrobię. Dołóż ją do ziemniaków.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Kluski nabieraj na łyżkę i kładź do wrzącej, osolonej wody. Gotuj ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia.
- Podawaj z prażoną cebulką i guacamole.