Kopytka jaglano-kokosowe z makiem

Charakterystyczne kluski  o kształcie rąbów – kopytka! Mogą być daniem głównym lub świetnym dodatkiem do obiadu. Mogą być podawane z różnymi sosami, albo po prostu – okraszone masłem i prażoną cebulką. Ale jest też druga, słodka strona kopytek! 

Moje ulubione kluski! Najczęściej przygotowuję je jednak na wytrawnie. Czasem robię leniwe, z serem, a czasem kombinuję – a jest z czym. Można zrobić kopytka z batatów, dyni, bobu, a także kaszy jaglanej. Dzisiaj jednak postanowiłem zaszaleć i zrobić kopytka na słodko! Są jednak na tyle delikatne w smaku, że można dowolnie kombinować z dodatkami.

PRZEPIS

Mąka kokosowa należy do tłuszczów, ale zawiera również dużo błonnika, dlatego użyłem jej specjalnie w tym przepisie. Pomimo dużej ilości węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym, spora ilość błonnika powoduje, że węgle będą uwalnianie wolniej, a my dłużej będziemy syci. Mąka kokosowa, oczywiście, daje również specyficzny aromat, dzięki czemu kluski bardziej wpadają w słodkie smaki.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 80g kaszy jaglanej suchej
  • 1 jajko
  • 20g mąki kokosowej (jeśli nie masz mąki kokosowej, możesz zmielić wiórki kokosowe)
  • 1 łyżka maku (opcjonalnie)
  • 30g mąki pszennej/ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać i ugotować. Odłożyć do ostygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z jajkiem na gładką masę (można osobno ubić białko i wmieszać później do masy, wtedy kluski będą delikatniejsze)
  3. W garnku nastawić wodę do gotowania kopytek. Posolić i dodać odrobinę oleju
  4. Kaszę jaglaną przełożyć do miski, dodać mak i powoli dodawać mąkę kokosową i ziemniaczaną.
  5. Ugniatać ciasto krótko, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
  6. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek i pokroić.
  7. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  8. Podawać z ulubionym dodatkiem (słodka śmietana/jogurt, konfitura wiśniowa, prażone płatki migdałowe itp.)

 

Strona główna

print
Related Post
Disqus Comments Loading...