Znacie Pad Thai? Najbardziej popularne danie Tajlandii? Teraz poznacie Pad-Si-Io, czyli bombę Umami! Spróbuj raz, a chwilę potem kupisz tajskiego woka i założysz w domu fabrykę makaronu ryżowego! Po prostu obłęd!
PAD SEE EW
Pad See Ew to danie, które odkryłem dopiero w Tajlandii. To danie inspirowane kuchnią chińską. W Polsce nie spotkałem się z nim w żadnej restauracji. Być może dlatego, że nie da się kupić nigdzie makaronu ryżowego Sen Yai (szeroka wstążka), a to jeden z sekretów tego dania. Szeroki makaron, odpowiednio doprawiony i przesmażony, staje się delikatnie gumowaty (jak to makaron ryżowy) i zyskuje posmak umami. Te dwie rzeczy razem dają mocne „mięsne” wrażenie.
Drugi sekret Pad See Ew to sposób smażenia. W przeciwieństwie do Pad Thai, czyli typowego stir-fry, które szybko przerzucamy na patelni, tutaj dajemy makaronowi się przysmażyć (a nawet lekko przypalić), potem przerzucamy i zostawiamy na chwilę do przysmażenia z drugiej strony. Takie działanie jeszcze bardziej wyciąga umami z dania.
PRZEPIS
Do Przygotowania Pad See Ew niezbędny jest makaron Sen Yai. Możemy próbować zwykłego makaronu ryżowego (wąskiego), ale to już nie będzie TO! Możesz w efekcie skończyć ze zwykłym Pad Thai na talerzu. Rozwiązaniem jest zrobienie własnego makaronu ryżowego, co jest NIEZWYKLE PROSTE! Zanim przygotuję własny „tutorial”, polecam zajrzeć TUTAJ. Pamiętaj również żeby nie przerzucać tego makaronu non-stop po patelni – daj mu się chwilę przypiec (patrz. przygotowanie, punkt 6.), a wyciągniesz maksimum smaku i będzie jeszcze lepszy.
A teraz – smacznego! :)
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 200 g makaronu ryżowego (szeroka wstążka)
- dowolne ulubione warzywa (ja – 1 szalotka, 2 pieczarki, 40 g marchewki, 80 g brokuła)
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała papryczki chili (najlepiej tajskia bird’s eye)
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (można użyć zwykłego białego cukru albo innego słodzika)
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego, ze względu na delikatny smak)
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować warzywa: czosnek posiekać drobno, szalotkę pokroić w pióra, pieczarki w większe kawałki, marchew w grubsze paski. Łodygę brokuła pokroić pod kątem, można dodać kilka różyczek.
- Przygotować makaron ryżowy – gotowy makaron namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę (ma mieć intensywnie biały kolor) albo przygotować domowy makaron ryżowy.
- Rozgrzać wok (lub patelnię) z łyżką oleju* i posiekanym czosnkiem.
- Kiedy czosnek ładnie się przyrumieni, dołożyć szalotkę, marchew, grzyby i brokuła. Smażyć, mieszając, do momentu kiedy warzywa zmiękną.
- Dołożyć makaron ryżowy, sos sojowy jasny i ciemny, cukier oraz 3 łyżki wody. Smażyć dopóki makaron nie będzie al dente. Zostawić na krótką chwilę (ok. 30 sekund) na dużym ogniu żeby makaron mógł się od spodu lekko przybrązowić.
- Odsunąć składniki na bok, wbić jajko i rozmieszać. Smażyć do całkowitego ścięcia. Wyłączyć ogień, połączyć jajko z resztą składników i zostawić jeszcze na ok. 15 sekund.
- Przełożyć na talerze i podawać.
* Smażyć na maksymalnym płomieniu/mocy palnika