Gęsta, sycąca i mocno rozgrzewająca – to receptura na idealny zimowy posiłek. Indyjski Dhal z soczewicy to jeden z tych przepisów, które od razu pojawiają się w mojej głowie kiedy temperatura za oknem spada poniżej pewnego poziomu.
Dhal to jedna z moich ulubionych opcji na zimowy obiad czy kolację. Rozgrzewające indyjskie przyprawy idealnie pasują do sycącej, czerwonej soczewicy. Uwielbiam wszelkie gęste zupy, owsianki i inne papki, więc dhal od razu mi przypadła do gustu. Soczewica jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego, roślinnego białka (25%), jest bogata w mikroelementy, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i potas, a także witaminy B, C i PP. Ma dużo błonnika, więc syci na dłużej. Typowe indyjskie przyprawy podkręcają metabolizm i wspomagają trawienie, więc dhal nadaje się również jako dobra, zdrowa kolacja.
Soczewica żółta i czerwona nie wymagają namaczania i gotują się krótko. Zielona i czarna wymagają namoczenia i dłużej się gotują, przy czym czarna jest najtwardsza – obie mają dużo umami w smaku, więc często są wykorzystywane w przepisach naśladujących farsze i posiłki mięsne. Z Soczewicy można zrobić mąkę, wykorzystywaną, np. w Indiach wo wypieku chleba.
PRZEPIS
Dhal można przygotowywać z różnych strączków. Najpopularniejsza jest łuskana fasola mung, albo właśnie czerwona soczewica. Dzisiaj serwuję wam przepis z czerwoną soczewicą, którą znaleźć można praktycznie w każdym sklepie (w przeciwieństwie do łuskanej fasoli mung). Ten dhal złamałem również nieco, dodając kokosowego aromatu i uciekając nieco w stronę kuchni tajskiej – ale tylko odrobinę. Nadal poczujecie tutaj typowe, indyjskie smaki i aromaty.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1oog czerwonej soczewicy (sucha)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 zblendowane pomidory/passata pomidorowa
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- kmin rzymski, kolendra, kurkuma, imbir, ostra papryka
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 kostki tofu (ok. 100-120 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek i cebulę drobno pokroić. Rozgrzać garnek z olejem kokosowym. Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, przyprawy oraz soczewicę.
- Krótko wszystko sprażyć i zalać pomidorami/passatą. Dodać wiórki kokosowe, sos sojowy i połowę wody.
- Gotować do momentu kiedy soczewica będzie dobrze ugotowana, a całość bardzo gęsta. Jeśli całość zgęstnieje zbyt szybko, dolać resztę wody i podgotować.
- Gotowy Dhal doprawić sosem sojowym lub ostrą papryczką do smaku.
- Podawać razem z pokrojonym w kostkę tofu.