Krem z zielonego groszku to kolejna z moich ulubionych zup krem. Jest dobrym źródło białka roślinnego i błonnika. Bardzo sycący, a przy tym niskokaloryczny i błyskawiczny w przygotowaniu.
Może nie jest to najbardziej odkrywczy przepis, a do tego banalny w wykonaniu, ale po prostu musiałem go umieścić w mojej bazie przepisów, właśnie ze względu na dobre źródło roślinnego białka i ogólne bogactwo wartości odżywczych. Groszek jest bogaty w potas, fosfor, cynk, żelazo oraz wapń. Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy K, która pełni ważną rolę przy wchłanianiu wapnia, a więc wpływa pozytywnie na stan naszych kości. Witaminy z grupy B, z kolei, pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Jest pełen błonnika oraz antyoksydantów. Ogromną jego zaletą dla sportowców i wegetarian jest też duża zawartość żelaza, dzięki czemu zapobiega hemofilii.
PRZEPIS
Krem z zielonego groszku robi się błyskawicznie. W przeciwieństwie do zup z groszku z puszki, taki krem można zrobić na słodko (np. z mlekiem kokosowym) lub na wytrawnie. Zmniejsz ilość wody, a otrzymasz gęsty sos, idealny do naleśników czy makaronu.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 450g mrożonego zielonego groszku
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego (lub wody)
- 1 łyżka oliwy/oleju kokosowego/masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek i cebulę drobno pokroić. Dobrze rozgrzać patelnię, natłuścić i wrzucić cebulę oraz czosnek. zeszklić.
- Zalać wywarem, groszek umieścić w garnku. Dodać szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Gotować do miękkości groszku.
- Wszystko razem zblendować, dodać gałkę muszkatołową i trochę soku z cytryny. Doprawić do smaku.
- Podawać z ulubionymi dodatkami – grzankami, pestkami dyni albo słonecznika lub po prostu z łyżką jogurtu greckiego.