kluski twarogowe

Kluski twarogowe z tego przepisu to w zasadzie klasyczne leniwe pierogi, tylko „odchudzone” o mąkę. Dzięki temu są mniej kaloryczne, za to dostarczają solidną porcję białka, które jeszcze bardziej niż węglowodany podkręca metabolizm.

Jeśli lubicie leniwe pierogi za wyraźny smak twarogu, te kluski na pewno wam się spodobają. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, w formie lunchboxu na drugie śniadanie.. Polecam również jako zastępstwo dla ryżu, kaszy czy ziemniaków do obiadu.

PRZEPIS

kluski twarogowe

 

Brak mąki w przepisie powoduje, że ciasto nie jest tak zwarte jak w przypadku leniwych pierogów, dlatego wygodniej jest formować każdą kluskę osobno niż odcinać z wałka.

SKŁADNIKI:

  • 140 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów owsianych (ok. 8 g)
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej (ok. 10 g)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Twaróg odcisnąć żeby pozbyć się nadmiaru wody i rozgnieść widelcem.
  2. Wymieszać z resztą składników.
  3. Formować kluski w dowolnym kształcie (ja nabieram porcję ciasta na łyżkę i wkładam do wrzątku)
  4. Zagotować wodę i zmniejszyć ogień tak żeby tylko delikatnie „bulgotała”
  5. Wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut.
  6. Podawać same, z lekkim sosem lub warzywami.

 

kluski twarogowe

ENERGIA :  338 kcal

MAKRO: W  19 g / B 36 g / T 12 g

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram