Lasagne ze szpinakiem

Lasagne to jedno z moich ulubionych „cheat meal”, czyli dań, które serwuję sobie jako odstępstwo od diety lub zaplanowany posiłek np. przed startem. Wtedy spora ilość węglowodanów i duża dawka kalorii jest jak najbardziej pożądana. 

Lasagne ze szpinakiem jest równie dobra do ładowania węglowodanów przed startem, jaki i posiłek regeneracyjny po intensywnym wysiłku. Wtedy potrzebujemy szybko odbudować zapasy glikogenu, ale również dostarczyć sobie białka, mikroelementów i witamin. Wiedzieliście, że szpinak jest uważany za jedno z najbardziej odżywczych warzyw na świecie?

Dodatkową przewagą tej wersji lasagne nad klasyczną „mięsną” jest czas przygotowania. Podczas gdy z sosem mięsno-pomidorowym musimy się sporo namęczyć, szpinak szybko podsmażamy i możemy ładować do piekarnika. Okazuje się, ze lasagne wcale nie jest tak bardzo czasochłonna!

PRZEPIS

lasange-ze-szpinakiem

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 100 g makaronu lasagne
  • 200 g siekanego mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g sera feta
  • oliwa, sól, pieprz

SOS BESZAMELOWY*:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

*Możemy też przygotować „beszamel light„, jeśli ktoś chciałby zmniejszyć udział tłuszczu w posiłku. W takiej sytuacji do szklanki mleka dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i to zagotowujemy, pod koniec przyprawiając gałką muszkatałową, solą i pieprzem.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni.
  2. Dodaj szpinak i podsmaż – jeśli używasz mrożonego, niech odparuje całą wodę.
  3. Do szpinaku wkrusz ser feta, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i delikatnie zasmaż. Do tak przygotowanej zasmażki powoli wlewa mleko, ciągle mieszając. Zagotuj i dopraw gałką, solą i pieprzem.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub oliwą i wykładaj wartswami w podanej kolejności:
    • cienka warstwa beszamelu na spód
    • płaty lasagne, beszamel, szpinak z fetą
    • płaty lasagne, beszamel, szpinak z fetą
    • płaty lasagne, beszamel
  6. Na ostatnią warstwę możesz położyć dowolne dekoracje, np. plastry pomidora lub ser mozarella.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40-50 minut

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram