Krem z dyni to typowa jesienna zupa, a każdy przygotowuje ją na swój sposób. Moim ulubionym zestawieniem smakowym jest lekko pikantna, z imbirem i mlekiem kokosowym – ma naprawdę niepowtarzalny smak. To magiczna zupa, bo znika jeszcze zanim jest gotowa ;-)
PRZEPIS
SKŁADNIKI (4-5 porcji):
- 1kg dyni
- 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z bulionetki)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 cm świeżego imbiru
- papryczka chili
- szczypta soli
- 3-4 łyżki cukru lub innego słodzika
- pestki dyni (do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię rozkroić na mniejsze kawałki i upiec razem ze skórą w piekarniku – ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C
- Bulion zagotować, wkroić pokrojony na plasterki imbir oraz doprawić chilli (ja użyłem 2 suszonych papryczek wielkości paznokcia)
- Upieczoną dynię przełożyć do bulionu, chwilę gotować po czym zdjąć z palnika.
- Wszystko zblendować, w dowolnym momencie dodając mleko kokosowe. Delikatnie posolić i dosłodzić do smaku (sól tylko do podbicia słodyczy).
- Pestki dyni uprażyć i podać z kremem jako dekorację.