„Owsianka” kukurydziana

Dłuższe wybieganie czy start w dłuższych zawodach niezmiennie kojarzą mi się z kaszą manną lub owsianką kukurydzianą. To szybkie i lekkostrawne śniadanie, dające dużo dobrej energii. Po takim rozgrzewającym posiłku praktycznie od razu mogę wskoczyć w ubranie biegowe i ruszyć do biegu. 

DLACZEGO KUKURYDZIANA

Owsiankę kukurydzianą przygotowałem któregoś poranka nieco przypadkiem. Akurat skończyła mi się kasza manna, a potrzebowałem czegoś równie szybkiego. Czas gotowania jest praktycznie taki sam, ale trochę obawiałem się czy smak kaszy kukurydzianej będzie tak samo delikatny – zupełnie niepotrzebnie.

Kasza kukurydziana ma tę zasadniczą zaletę, że jest bezglutenowa, a białko w niej zawarte (8%) nie zawiera tryptofanu, który niekiedy powoduje odczyny alergiczne. Dodatkowo zawiera luteinę, wpływającą korzystnie na wzrok, a także witaminy B1, PP oraz E, dzięki którym obniża poziom złego cholesterolu, poprawia przemiany i syntezę węglowodanów i tłuszczów i łagodzi objawy stresu. Kasza kukurydziana, jak wszystkie kasze, zawiera błonnik, dzięki czemu daje uczucie sytości i pomaga oczyszczać nasz układ trawienny, a równocześnie jest bardzo lekkostrawna, więc w miarę szybko uwolni potrzebną nam energię.

Kasza kukurydziana zawiera nieco mniej błonnika i białka od kaszy manny, ale właśnie przed startem to zagwarantuje nam szybsze uwolnienie energii, a witaminy B1, PP i E działają wspomagająco w przemianach energetycznych podczas wysiłku.

PRZEPIS

owsianka kukurydziana

„Owsiankę” kukurydzianą przygotowuje się błyskawicznie i można przyprawić praktycznie dowolnie, podobnie jak owsiankę. Przed długim czy intensywnym treningiem będzie to bardzo dobry posiłek, dający szybko dużą dawkę energii bez obciążania żołądka.

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki (ok. 60 g) kaszy kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • ulubione przyprawy (np. cynamon,  imbir, kakao,)
  • ulubione dodatki (np. wiórki kokosowe, bakalie, kawałki owoców)
  • cukier/miód/słodzik

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko wlać do rondelka, posłodzić, dodać przyprawy i zagotować
  2. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy powoli kaszę kukurydzianą, cały czas intensywnie mieszając.
  3. Zmniejszamy ogień lub zdejmujemy całkiem z ognia i mieszamy aż do zgęstnienia masy.
  4. Dodajemy ulubione dodatki (orzechy, bakalie, owoce) i podajemy.

Strona główna

print
Facebooktwitterrssinstagram

Facebooktwitter