Kaszotto grzybowe z soczewicą

Jeśli znudził Ci się ryż, albo po prostu masz ochotę na coś innego, zapraszam na kaszotto z soczewicą i pieczarkami – proste, smaczne i sycące, a zarazem niezwykle zdrowe. 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

To kaszotto spodoba się każdemu. Jest całkowicie wegańskie, ale dzięki kilku trikom jest pełne smaku umami (smaku nazywanego „mięsnym”). To też dobrze zbilansowany posiłek, w którym znajdziemy zdrowe węglowodany złożone, dużo błonnika i sporo roślinnego białka. Kasza, soczewica i płatki drożdżowe to bardzo bogate źródło witamin z grupy B, wit. C,D i K, a także mikroelementów. takich jak magnez, miedź, cynk, fosfor, potas czy mangan. Grzyby to zastrzyk antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami. Soczewica i parówki sojowe to źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka (białko znajdziemy też w grzybach, płatkach drożdżowych, a nawet w kaszy). 

PRZEPIS

Kaszę i soczewicę można po prostu ugotować i dodać pieczarki oraz parówki. Ale wtedy to będzie tylko kasza z grzybami! Kaszotto przygotowuje się jak włoskie risotto, a zachowanie wszystkich składników i etapów przygotowania gwarantuje zupełnie inny efekt końcowy. Naprawdę warto poświęcić kilka(!) minut więcej i zaserwować naprawdę wyjątkowy obiad.

Nośniki umami zostały podkreślone – jeśli tylko możesz, nie rezygnuj z nich.

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 80 g kaszy gryczanej niepalonej (nie ugotowanej)
  • 40 g zielonej soczewicy
  • 200g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ l bulionu grzybowego/warzywnego
  • Kieliszek białego wina/2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 parówki sojowe
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, sos sojowy, majeranek, anyż gwiaździsty (opcj.)
  • 2 pełne łyżki płatków drożdżowych (lub ser typu parmezan)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, pieczarki w pióra lub plastry, czosnek posiekać, parówki pokroić w plastry.
  2. Rozgrzać głęboką patelnię (albo wok) z łyżką oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę wraz z owocem lub nasionami anyżu (to ważny element dla uzyskaniu głębi umami), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do zeszklonej cebulki dodajemy pieczarki i przesmażamy na złoto.
  3. Wyjmujemy anyż, a dodajemy czosnek, kaszę i soczewicę. Przesmażamy minutę, po czym wlewamy białe wino. Pozwalamy alkoholowi odparować i zalewamy wszystko 1/3 bulionu.
  4. Dusimy całość, podlewając jeszcze dwukrotnie bulionem, kiedy kasza i soczewica wchłoną już płyn. Gotujemy, aż ziarna będą al dente i zostanie nam jeszcze trochę płynu.
  5. Parówki przesmażamy na osobnej patelni, po czym dorzucamy do gotującego się kaszotto, na ostatnie 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia.
  6. Na koniec dosypujemy płatki drożdżowe, mieszamy wszystko i wykładamy do misek.

Strona główna

print
Facebooktwitterrssinstagram

Facebooktwitter