Jeśli znudził Ci się ryż, albo po prostu masz ochotę na coś innego, zapraszam na kaszotto z soczewicą i pieczarkami – proste, smaczne i sycące, a zarazem niezwykle zdrowe.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
To kaszotto spodoba się każdemu. Jest całkowicie wegańskie, ale dzięki kilku trikom jest pełne smaku umami (smaku nazywanego „mięsnym”). To też dobrze zbilansowany posiłek, w którym znajdziemy zdrowe węglowodany złożone, dużo błonnika i sporo roślinnego białka. Kasza, soczewica i płatki drożdżowe to bardzo bogate źródło witamin z grupy B, wit. C,D i K, a także mikroelementów. takich jak magnez, miedź, cynk, fosfor, potas czy mangan. Grzyby to zastrzyk antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami. Soczewica i parówki sojowe to źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka (białko znajdziemy też w grzybach, płatkach drożdżowych, a nawet w kaszy).
PRZEPIS
Kaszę i soczewicę można po prostu ugotować i dodać pieczarki oraz parówki. Ale wtedy to będzie tylko kasza z grzybami! Kaszotto przygotowuje się jak włoskie risotto, a zachowanie wszystkich składników i etapów przygotowania gwarantuje zupełnie inny efekt końcowy. Naprawdę warto poświęcić kilka(!) minut więcej i zaserwować naprawdę wyjątkowy obiad.
Nośniki umami zostały podkreślone – jeśli tylko możesz, nie rezygnuj z nich.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 80 g kaszy gryczanej niepalonej (nie ugotowanej)
- 40 g zielonej soczewicy
- 200g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ l bulionu grzybowego/warzywnego
- Kieliszek białego wina/2 łyżki octu jabłkowego
- 2 parówki sojowe
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, sos sojowy, majeranek, anyż gwiaździsty (opcj.)
- 2 pełne łyżki płatków drożdżowych (lub ser typu parmezan)
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, pieczarki w pióra lub plastry, czosnek posiekać, parówki pokroić w plastry.
- Rozgrzać głęboką patelnię (albo wok) z łyżką oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę wraz z owocem lub nasionami anyżu (to ważny element dla uzyskaniu głębi umami), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do zeszklonej cebulki dodajemy pieczarki i przesmażamy na złoto.
- Wyjmujemy anyż, a dodajemy czosnek, kaszę i soczewicę. Przesmażamy minutę, po czym wlewamy białe wino. Pozwalamy alkoholowi odparować i zalewamy wszystko 1/3 bulionu.
- Dusimy całość, podlewając jeszcze dwukrotnie bulionem, kiedy kasza i soczewica wchłoną już płyn. Gotujemy, aż ziarna będą al dente i zostanie nam jeszcze trochę płynu.
- Parówki przesmażamy na osobnej patelni, po czym dorzucamy do gotującego się kaszotto, na ostatnie 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia.
- Na koniec dosypujemy płatki drożdżowe, mieszamy wszystko i wykładamy do misek.