Przepis na hummus był jednym z pierwszych, które poznałem po przejściu na wegetarianizm i od tego momentu, ta genialna pasta zagościła w mojej lodówce na dobre. Stanowi świetny dodatek do śniadania, ale jest równie dobry jako zdrowa przegryzka między posiłkami czy zastępstwo dla niezdrowych zachcianek (np. chipsów).
Hummus to kremowa, gęsta i jednolita pasta z ciecierzycy oraz tahini (zmielone ziarna sezamu), wywodząca się z Libanu i bardzo popularna w kuchniach na Bliskim Wschodzie. Spożywany jest najczęściej z chlebem pita, a podaje się go z oliwą, dodatkiem słodkiej mielonej papryki oraz siekanej pietruszki czy kolendry.
Dla mnie hummus stanowi obowiązkowy dodatek do prawie każdego śniadania i fantastycznie łączy się z razowym chlebem. Słoik klasycznego hummusu zawsze stoi u mnie w lodówce, a przygotowanie go jest banalne. Co więcej, ciecierzyca fantastycznie łączy się z innymi dodatkami, więc kiedy znudzi mi się standardowa wersja, robię np. hummus z suszonymi pomidorami, grzybami albo bobem.
BOGACTWO WARTOŚCI ODŻYWCZYCH
1. Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu nasz układ trawienny funkcjonuje prawidłowo. Dodatkowo błonnik zapewnia uczucie sytości, reguluje gospodarkę jelitową i pozwala skutecznie chudnąć.
2. Ciecierzyca stanowi bogate źródło wartościowego białka, które stanowi podstawowy budulec naszych mięśni, kości czy skóry. Dlatego hummus jest obowiązkowym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej.
3. Ciecierzyca jest również znana ze swojego działania obniżającego poziom cholesterolu. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają zrzuci zbędne kilogramy.
4. Zarówno ciecierzyca, jak i sezam zawierają bardzo dużo żelaza, które razem z kwasem foliowym i witaminą B6 działają krwiotwórczo, stymulują odporność i wspierają regeneracji tkanek. Spora ilość wapnia wspomaga proces odbudowy kości.
HUMMUS KLASYCZNY – PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- szklanka (ok. 150 g) suchej ciecierzycy
- 2 łyżki domowej tahini (pasta z sezamu)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody z gotowania ciecierzycy (lub zwykłej zimnej wody)
- łyżeczka sody
- przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra itp.
PRZYGOTOWANIE:
- Dzień wcześniej suchą ciecierzycę zalać zimną wodą (dużo – ciecierzyca mocno napęcznieje) i dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej*. Zostawić na noc.
- Rano ciecierzycę odcedzić i wypłukać. Zalać ponownie zimną wodą z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody* i gotować do momentu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, żeby można było łatwo rozgnieść ją między palcami (w moim przypadku trwa to ok. 40-60 minut).
- Ciecierzycę odcedzić i opłukać (wodę z gotowania ciecierzycy zostawiamy!). Przełożyć do blendera, dodać tahini, czosnek, sok z cytryny i sól, po czym wszystko zmiksować na gładką masę. Na tym etapie można dodać inne przyprawy**.
- Do takiej gęstej pasty dolewać ostudzoną wodę z gotowania ciecierzycy lub zwykłą zimną wodę, ciągle miksując. Woda z gotowania pogłębi jeszcze smak ciecierzycy, ale zwykła zimna woda jest również dobra (zwłaszcza kiedy robimy hummus z dodatkami*** i chcemy uwydatnić inne smaki). Miksować do idealnego połączenia wody z pastą i uzyskania gładkiego, jasnego kremu.
- Gotowy hummus przełożyć do miski i dać odpocząć przed podaniem. Najczęściej podaje się z oliwą i świeżą posiekaną kolendrą lub pietruszką oraz świeżym pieczywem. Resztę hummusu przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać do tygodnia w chłodziarce.
*dodatek sody oczyszczonej spowoduje, że ciecierzyca robi się bardzo miękka, wręcz maślana. O taką konsystencję chodzi jeśli chcemy przygotować dobry hummus.
**klasycznym dodatkiem do hummusu jest kumin (kmin rzymski), ale można dodać świeżo zmielony pieprz, majeranek czy oregano. Możliwości jest wiele.
***świetnie smakuje hummus z suszonymi pomidorami, albo z pieczarkami i sosem sojowym.