Placki otrębowe

Zawsze tydzień przed poważnymi zawodami biegowymi stosuję dietę carbo-loading (ładowanie węglowodanami). Pierwsze 3 dni to wypłukanie glikogenu z organizmu, a więc produkty muszą opierać się na białku i zdrowej zawartości tłuszczu, z minimalną ilością węglowodanów. Za każdym razem rozpoczynam tę dietę plackami otrębowymi. Zawierają dużo błonnika, który daje uczucie sytości i ułatwia przetrwanie tego pierwszego etapu, który jest dość ciężki dla organizmu – nagle zostają odcięte węglowodany, czyli główne paliwo sportowca (i nie tylko). Na szczęście, czwartego dnia zaczyna się cukrowa uczta, a mięśnie chłoną wszystko jak gąbka, aż glikogen zaczyna wypływać uszami :-)
Ale najpierw trzeba przetrwać tę suszę…

PRZEPIS

gofry otrębowe

Zrobienie placków jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Można je przygotować klasycznie, z odrobiną soli (neutralne w smaku dobrze przyjmują najróżniejsze smarowidła i dodatki) albo doprawić w praktycznie dowolny sposób. Ja najczęściej robię klasycznie lub przyprawiam curry, kurkumą i wędzoną papryką – w postaci zwykłych placków na patelni Można również zrobić wersję na słodko, z cynamonem, imbirem i słodzikiem (nie używamy cukru ani miodu!) – takie najlepiej sprawdzają się w postaci gofrów.

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 jajko (lub samo białko)
  • 3-4 łyżki serka homogenizowanego albo jogurtu naturalnego odtłuszczonego (można pomieszać)
  • dowolne przyprawy

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Masa musi być gęsta, ale do rozsmarowania. Jeśli jest zbyt gęsta, można dolać wody lub mleka.
  2. Można smażyć od razu, ale polecam odłożyć do lodówki na kilka minut żeby otręby nasiąkły nieco.
  3. Smażymy w formie placków lub w gofrownicy.

Strona główna

print
Facebooktwitterrssinstagram

Facebooktwitter