Awokado ma wiele zalet i jest uznawane za „superfood”. Coraz częściej przekonujemy się do tego maślanego owocu w kuchni. Pomimo wysokiej kaloryczności, ze względu na dużą ilość tłuszczu w owocu, nie należy się go obawiać. Paradoksalnie, ten owoc pomaga w odchudzaniu, a także obniża poziom złego cholesterolu. Jest bogatym źródłem niezbędnych dla wzrostu i zdrowia witamin i minerałów. W kuchni możemy go używać na wiele sposobów – jako dużo zdrowszy zamiennik masła lub jako pastę do smarowania pieczywa, ale również jako dodatek do sałatek. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w awokado, chronią nasze serce, dlatego warto go stosować zamiast masła.
DLACZEGO AWOKADO
Awokado ma złą opinię, ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu – około 85% kalorii to kwasy tłuszczowe. Niemniej, tłuszcz zawarty w awokado, to w dużej mierze jednonienasycone kwasy tłuszczowe o unikalnych właściwościach zdrowotnych!
Jedno awokado (ok. 140-150g) dodane do sałatki, poprawia zasadniczo wchłanialność wielu mikroelementów i witamin. Najnowsze badania wykazały, że po dodaniu do sałatki zawierającej szpinak, sałatę i marchew, poprawiło wchłanianie beta-karotenu oraz likopenu (dwóch głównych przeciwutleniaczy) o 200-400%!
KALORYCZNOŚĆ
Średnie awokado waży 215g. Natomiast jadalna część (bez pestki) waży 140g.
W 100 g owocu znajdują się (źródło – Wikipedia):
- kalorie: 221 kcal
- węglowodany: 0,4 g
- białka: 1,9 g
- tłuszcze: 23,5 g (z przewagą jednonienasyconych)
- błonnik: 6,3 g
- woda: 66%
- witaminy: A, B1, B2, C, E, PP, K i H, kwas pantotenowy
- substancje mineralne: wapń, potas i fosfor
WARTOŚCI ODŻYWCZE
- Fitosterole – przeciwdziałające stanom zapalnym.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy) oraz błonnik – chronią błony biologiczne komórek, intensywnie nawilżają skórę i wspomagają układ immunologiczny. Oba składniki również dają uczucie sytości i pomagają w obniżaniu masy ciała. Średnie awokado zawiera ok. 6g błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego).
- Witaminy – K, B6, C, kwas foliowy, które zapobiegają chorobom, przeciwdziałają alergiom i regulują ciśnienie krwi.
- Mikroelementy – potas, miedź, które kontrolują skurcze i pracę mięśni oraz serca, poprawiają koncentrację.
- karotenoidy oraz luteina – chronią nasz wzrok, który nieuchronnie ulega pogorszeniu z wiekiem.
- Skwalen – ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca i opóźnia procesów starzenia.
- Kwas Pantotenowy – obniżający poziom złego cholesterolu (frakcja LDL), natomiast podnoszący frakcję HDL, czyli dobry cholesterol.
- Białko – awokado jest dobrym źródłem białka roślinnego, co jest istotne dla wegetarian i wegan. Składa się z ok. 10 tys. różnych rodzajów białek i jest dobrym budulcem mięśni.
JAK OBRAĆ AWOKADO
- Umyte awokado przekrój wzdłuż na dwie połowy
- Połówki awokado przekręć w odwrotnych kierunkach
- Po przekręceniu, awokado łatwo się rozdziela, a pestka zostaje w jedne połowie
- W pestkę wbij nóż i usuń pestkę (zachowaj pestkę jeśli chcesz zrobić guacamole)
- Awokado możesz obrać lub wydobyć miąższ łyżką
ZASTOSOWANIE
Awokado ma szerokie zastosowanie w wielu kuchniach świata. Najpopularniejsze sposoby użycia awokado to:
- Guacamole – pasta z awokado
- vitamina de abacate – brazylijski napój, rodzaj smoothie z awokado, mleka i cukru)
- składnik sałatek
- puree z awokado jako dodatek do makaronów lub nadzienie do pierogów
- chłodnik z awokado
- wegetariańskie sushi
Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? :-)