Awokado – cudowny maślany owoc

Awokado ma wiele zalet i jest uznawane za „superfood”. Coraz częściej przekonujemy się do tego maślanego owocu w kuchni. Pomimo wysokiej kaloryczności, ze względu na dużą ilość tłuszczu w owocu, nie należy się go obawiać. Paradoksalnie, ten owoc pomaga w odchudzaniu, a także obniża poziom złego cholesterolu. Jest bogatym źródłem niezbędnych dla wzrostu i zdrowia witamin i minerałów. W kuchni możemy go używać  na wiele sposobów – jako dużo zdrowszy zamiennik masła lub jako pastę do smarowania pieczywa, ale również jako dodatek do sałatek. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w awokado, chronią nasze serce, dlatego warto go stosować zamiast masła.

DLACZEGO AWOKADO

Awokado ma złą opinię, ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu – około 85% kalorii to kwasy tłuszczowe. Niemniej, tłuszcz zawarty w awokado, to w dużej mierze jednonienasycone kwasy tłuszczowe o unikalnych właściwościach zdrowotnych!

Jedno awokado (ok. 140-150g)  dodane do sałatki, poprawia zasadniczo wchłanialność wielu mikroelementów i witamin. Najnowsze badania wykazały, że po dodaniu do sałatki zawierającej szpinak, sałatę i marchew, poprawiło wchłanianie beta-karotenu oraz likopenu (dwóch głównych przeciwutleniaczy) o 200-400%!

avocado

KALORYCZNOŚĆ

Średnie awokado waży 215g. Natomiast jadalna część (bez pestki) waży 140g.

W 100 g owocu znajdują się (źródło – Wikipedia):

  • kalorie: 221 kcal
  • węglowodany: 0,4 g
  • białka: 1,9 g
  • tłuszcze: 23,5 g (z przewagą jednonienasyconych)
  • błonnik: 6,3 g
  • woda: 66%
  • witaminy: A, B1, B2, C, E, PP, K i H, kwas pantotenowy
  • substancje mineralne: wapń, potas i fosfor

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • Fitosterole – przeciwdziałające stanom zapalnym.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy) oraz błonnik – chronią błony biologiczne komórek, intensywnie nawilżają skórę i wspomagają układ immunologiczny. Oba składniki również dają uczucie sytości i pomagają w obniżaniu masy ciała. Średnie awokado zawiera ok. 6g błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego).
  • Witaminy – K, B6, C, kwas foliowy, które zapobiegają chorobom, przeciwdziałają alergiom i regulują ciśnienie krwi.
  • Mikroelementy – potas, miedź, które kontrolują skurcze i pracę mięśni oraz serca, poprawiają koncentrację.
  • karotenoidy oraz luteina – chronią nasz wzrok, który nieuchronnie ulega pogorszeniu z wiekiem.
  • Skwalen – ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca i opóźnia procesów starzenia.
  • Kwas Pantotenowy – obniżający poziom złego cholesterolu (frakcja LDL), natomiast podnoszący frakcję HDL, czyli dobry cholesterol.
  • Białko – awokado jest dobrym źródłem białka roślinnego, co jest istotne dla wegetarian i wegan. Składa się z ok. 10 tys. różnych rodzajów białek i jest dobrym budulcem mięśni.

JAK OBRAĆ AWOKADO

  1. Umyte awokado przekrój wzdłuż na dwie połowy
  2. Połówki awokado przekręć w odwrotnych kierunkach
  3. Po przekręceniu, awokado łatwo się rozdziela, a pestka zostaje w jedne połowie
  4. W pestkę wbij nóż i usuń pestkę (zachowaj pestkę jeśli chcesz zrobić guacamole)
  5. Awokado możesz obrać lub wydobyć miąższ łyżką

obrane awokado

ZASTOSOWANIE

Awokado ma szerokie zastosowanie w wielu kuchniach świata. Najpopularniejsze sposoby użycia awokado to:

  • Guacamole – pasta z awokado
  • vitamina de abacate – brazylijski napój, rodzaj smoothie z awokado, mleka i cukru)
  • składnik sałatek
  • puree z awokado jako dodatek do makaronów lub nadzienie do pierogów
  • chłodnik z awokado
  • wegetariańskie sushi 

sushi

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? :-)

Strona główna

print
Facebooktwitterrssinstagram

Facebooktwitter