Shake z jarmużem

Koktajle warzywne i owocowe to genialny wynalazek – są pełne witamin i mikroelementów oraz błonnika, lekkostrawne i można je zrobić praktycznie z wszystkiego. A do tego są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Rozróżniamy dwa rodzaje koktajli:

  • shake – na bazie produktów mlecznych (mleko, jogurt, kefir, maślanka) – świetne kiedy jesteśmy po treningu, ponieważ owoce/warzywa dostarczają nam szybkich węglowodanów i elektrolitów, a baza uzupełnia białko potrzebne do odbudowy mięśnie
  • smoothie – na bazie wody – niezastąpione kiedy chcemy zrzucić nieco wagi – dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach/owocach zapewni uczucie sytości i uzupełni witaminy oraz minerały. Dzięki temu, że miksujemy wybrane składniki z wodą, otrzymujemy pełnowartościowy, ale lekki posiłek.

Jednym z moich ulubionych składników jest jarmuż,  dlatego dzisiaj proponuję shake z nim w roli głównej. Dla słodyczy i aksamitnej konsystencji dodamy banana.

jarmuż

WARTOŚCI ODŻYWCZE

W 100 g jarmużu znajduje się tylko 49 kcal, za to całe bogactwo wartości odżywczych:

  • witaminy: A, B6, B9 (kwas foliowy) C (bardzo wysoka zawartość), K
  • mikroelementy: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor,
  • beta-karoten: wiążący wolne rodniki i chroniący skórę przed działaniem promieni słonecznych
  • błonnik: odpowiedzialny za uczucie sytości
  • białko: w 100g jarmużu znajdziemy 4g białka pochodzenia roślinnego

 PRZEPIS

składniki

SKŁADNIKI:

  • garść jarmużu (ok. 50g)
  • 1 banan
  • 180 ml kefiru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Usuń zdrewniały nerw jarmużu (nerw nadaje goryczkowy posmak)
  2. Wszystkie składniki włóż do pojemnika blendera
  3. Zmiksuj i przelej do szklanki

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram