Gofry proteinowe

Jeszcze do niedawna trzymałem się od gofrów najdalej jak tylko się dało. Wysokokaloryczne, same proste węgle, olej, a do tego obowiązkowo bita śmietana i tona cukru. Którego dnia jednak, robiąc proteinowe pancakes, wpadłem na pomysł żeby masę, zamiast na patelnię, zapakować do gofrownicy w końcu konsystencja podobna… a co tam – raz się żyje! :)

Wyszły obłędne! A najciekawsze okazało się, kiedy pogrzebałem w tabelach dietetycznych, policzyłem i wyszło, że to wcale nie taki diabeł straszny! Podczas gdy tradycyjne gofry, w 100 g zawiera 312 kcal, 10g tłuszczu i 50g węgli, moja wersja to 173 g, 4,9g tłuszczu i blisko 17g białka! Smacznie, zdrowo i bez wyrzutów sumienia!

PRZEPIS

Proteinowe i pełnoziarniste gofry. Uwielbiam ten przepis, bo całe przygotowanie to dosłownie kilka minut – dla mnie akurat 20, bo mam tylko foremki na gofry do piekarnika, więc 15 minut spędzają w piekarniku ;-) Ale jeśli ktoś ma gofrownicę, to w kilka minut ma pyszne i zdrowe śniadanie.

Z podanych proporcji wychodzą 3 gofry.

SKŁADNIKI:

  • 30g mąki pełnoziarnistej
  • 30g odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne dodatki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij osobno, a resztę składników połącz w misce i wymieszaj.
  2. Delikatnie wmieszaj ubite białko do masy. Ciasto ma być nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, dolej trochę mleka.
  3. Nałóż ciasto do foremek lub do gofrownicy.
  4. Jeśli używasz foremek do piekarnika, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 14-16 minut.
  5. Gofry można wystudzić i schować do lodówki, a nawet zamrozić. Dzięki temu, następnego dnia możesz szybko odgrzać albo wszamać na zimno z ulubionymi dodatkami.

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram