mleko kokosowe z wiórków

Mleko kokosowe ma bardzo wiele zastosowań. Obok innych napojów roślinnych (mleko sojowe, ryżowe, owsiane, itp.) stanowi bardzo dobry zamiennik mleka krowiego dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Ma bardzo charakterystyczny smak i zawiera od 15% do 25% tłuszczu oraz – w przeciwieństwie do mleka krowiego – błonnik.

Mleko kokosowe jest też bardzo często wykorzystywane w kuchni krajów Azji południowo-wschodniej (kuchnia tajska, indyjska itp.), gdzie odpowiada za charakterystyczny smak potraw. Równocześnie, ze względu na zawartość tłuszczu, bardzo dobrze łagodzi odczucia po zjedzeniu bardzo pikantnych potraw tych kuchni. Dla przykładu, moje ulubione tajskie curry, które potrafi być niezwykle ostre, po zjedzeniu nie powoduje uczucia poparzonych ust, języka i całego podniebienia, jak ma to niekiedy miejsce w potrawach meksykańskich.

Poniższy przepis jest banalny w wykonaniu, a możemy dzięki niemu podkręcić smak swoich potraw (np. owsianka na mleku kokosowym – bomba!) za niewielką cenę – mleko kokosowe w puszce potrafi kosztować 8 zł, a wiórki kokosowe na mleko kupimy już za 2 zł.

mleko kokosowe

 PRZEPIS

SKŁADNIKI (na ok. 400 ml mleka):

  • 100g wiórków kokosowych (1 szklanka)
  • 2 szklanki wody*

*W zależności od ilości użytej wody, uzyskamy gęstsze lub rzadsze mleko.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szklankę wiórków kokosowych zalej 1 szklanką wrzątku. Odstaw na ok. 2 godziny.
  2. Namoknięte wiórki wrzuć do wysokoobrotowego blendera, dolej 1/2 szklanki wrzątku i blenduj kilka minut
  3. Przełóż zawartość blendera na gazę rozłożoną nad miską (np. na sitku) i dobrze odciśnij cały płyn.
  4. Wytłoczyny przełóż z powrotem do blendera, zalej 1/2 szklanki wrzątku i ponowne blenduj.
  5. Ponownie zawartość przełóż na gazę i ponownie odciśnij*.
  6. Gotowe mleko zużyć od razu lub wstawić do lodówki i zużyć w ciągu 3-4 dni.
  7. Pozostałe wytłoczyny z wiórków można rozłożyć na blasze i suszyć w piekarniku, po czym zmiksować na mąkę kokosową i zużyć do wypieków lub deserów.

*Można od razu zalać wiórki całą szklanką wody, ale dwukrotne blendowanie spowoduje wyciągnięcie maksimum smaku z wiórków a mleko będzie miało gęstszą konsystencję.

ENERGIA (w 100 ml) :  39 kcal

MAKRO: W  0,5 g / B 0,2 g / T 4 g

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? 🙂

Strona główna

print
Facebooktwitterrssinstagram

Facebooktwitter