Omlet owsiany

Przepis na ten ten omlet otrzymałem od znajomej trenerki personalnej. Okazało się, że jest to świetny kopniak energetyczny z rana – spora zawartość pełnowartościowego białka, skondensowane w żółtku składniki mineralnezłożone węglowodany pochodzące z płatków owsianych to chyba idealna mieszanka dla każdego sportowca.

Uuwielbiam go przygotowywać z zeszkloną cebulką i oregano. Świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, w zależności o co chcesz wzbogacić śniadanie – dla większej dawki węglowodanów dorzuć albo ziemniaki w plastrach, a dla większej zawartości białka, dołóż serek ziarnisty, tofu albo tempeh.

PRZEPIS

Podstawowy przepis to jajka, płatki i dodatki ;-) Nic wielkiego, ale można z tego stworzyć przeróżne wariacje. Dla mnie akurat jajka, omlety, jajecznice zawsze muszą być wytrawne, ale oczywiście można też zrobić taki omlet na słodko (zwłaszcza z batatami!). Dodatek płatków owsianych powoduje, że trzeba solidnie doprawić to danie żeby wyciągnąć odpowiednie smaki. Moim odkryciem było przygotowanie tego omletu na przesmażonej wcześniej cebuli pokrojonej w kostkę oraz dodatek oregano.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych (ok. 40 g) – ewentualnie podmienić jedną łyżkę płatków na otręby pszenne
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka
  • 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ulubione dodatki (np. awokado, tempeh, bataty w plastrach)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki owsiane zalej wodą do poziomu płatków i wstaw do lodówki na noc (w szybkiej wersji, zalej wrzątkiem do poziomu płatków i zostaw na 15 minut)
  2. Do miski wbij jajka, dodaj przyprawy i wymieszaj (można dodać odrobinę mleka)
  3. Dodaj płatki owsiane i zmieszaj wszystko razem.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i zeszklij cebulkę.
  5. Wylej masę na rozgrzaną patelnię i smaż pod przykryciem na małym ogniu aż do całkowitego ścięcia masy jajecznej)
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram