Tortilla ziemniaczana

Mam dla Was prosty i szybki przepis – hiszpańska tortilla, czymi omlet z ziemniakami. Podobno w Hiszpanii tortillę je się na zimno… dla mnie omlet musi być gorący! Taka tortilla to świetny pomysł na błyskawiczny obiad albo kolację (połowa porcji). Stanowi zbilansowany posiłek bogaty w węglowodany, pełnowartościowe białko i dobre tłuszcze. Można ja wzbogacić o dodatek szpinaku albo suszonych pomidorów lub stworzyć jeszcze ciekawsze kombinacje. Byle nie przesadzić – ma być szybko i prosto ;-)

PRZEPIS

tortilla-ziemniaczana

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 jajka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g sera feta
  • sól, pieprz, oregano

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Surowe wrzuć na patelnię i smaż ok. 5 minut.
  2. Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plastry i dodaj do przyrumienionych ziemniaków
  3. Kiedy cebula i czosnek się już zeszklą, dodaj szpinak i przesmaż aż zmięknie.
  4. Jajka rozkłóć, przypraw dowolnie jak lubisz (np. sól, pieprz, oregano) i wlej masę na patelnię.
  5. Wkrusz ser feta, przykryj patelnię i smaż chwilę.
  6. Dokończyć smażenie możesz w piekarniku lub odwracając tortille na drugą stronę i dosmażając na patelni. Najłatwiej zrobić to przy pomocy talerza lub drugiej patelni, na którą przełożysz tortillę i zsuniesz drugą stroną na patelnię.

 

ENERGIA:  584 kcal

MAKRO: W  56 g / B 36 g / T 24 g
Błonnik 6 g /

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram