Ciasteczka owsiano-bananowe

No tak, znowu kupiłem za dużo bananów… I co tu teraz zrobić na szybko… na żadne chlebki bananowe nie mam czasu ani ochoty, ale przecież nie wyrzucę (mierzi mnie wyrzucanie jedzenia). Obrzydliwie słodkie, dobre lepiszcze… wiem! Będą z tego wyśmienite, błyskawiczne ciasteczka owsiane!

„True story” – jak się mawia. Pomysł wpadł do głowy, po tym jak niedawno usmażyłem 2-składnikowe placki owsiano-bananowe (tak, wszystkie składniki są w nazwie ;-)). Pomyślałem sobie, że równie dobrze można zrobić nieco gęstszą masę i wyłożyć w formie ciasteczek na blachę. Szybko rozgniotłem banany, dosypałem płatki, wymieszałem i do pieca. A po 20 minutach wyszły te oto, obłędnie smaczne, banalne i błyskawiczne ciasteczka owsiane. Idealna potreningowa przegryzka.

PRZEPIS

ciasteczka owsiano-bananowe

Ciasteczka robi się 25-30 minut, z czego pierwsze 5 minut nagrzewamy piec i robimy masę, a pozostały czas to już zadanie naszego pieca. Naszej pracy przy tym jest ok. 5 minut. I to jest w nich najpiękniejsze, bo smakują, jakbyśmy im kupę czasu poświęcili.

SKŁADNIKI (ok. 8 ciasteczek):

  • 2 banany (ok. 200g)
  • 2 szklanka (ok. 110g) płatków owsianych
  • garść (ok. 30g) rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Banany dobrze rozgnieść widelcem.
  2. Do bananów dodać płatki owsiane oraz rodzynki. Wszystko dobrze wymieszać.
  3. Piec w 180 st. C przez około 20 minut
 ciasteczka owsiano-bananowe

ENERGIA:  679 kcal

MAKRO: W  139 g / B 18 g / T 9 g
Błonnik 10 g /

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram