Tagliatelle z boczniakami

Tagliatelle to mój ulubiony rodzaj makaronu. Dobry makaron świetnie łapie sos, ale równie dobrze prezentuje się z solidnymi kawałkami warzyw. Dzisiaj w genialnym połączeniu z boczniakami w sosie śmietanowym. Palce lizać!

Makaron nieodłącznie kojarzy się z bieganiem, a wszystko dzięki wszechobecnym „pasta party” przed zawodami maratonami, kiedy to biegacze wsuwają tony makaronu żeby naładować się węglowodanami przed biegiem. Przed biegiem zazwyczaj wsuwamy typowo węglowodanowe wersje – z warzywami i lekkimi sosami (np. pomidorowym), albo z owocami. Cięższe wariacje smakują genialnie po biegu, albo jako cheat meal – to wszelkie sosy śmietanowe i serowe, bardziej tłuste, ale za to jakie smaczne. Ten przepis należy właśnie do tej drugiej kategorii – chociaż zwykle staram się odchudzić lekko swoje dania – można wtedy zjeść więcej ;-)

PRZEPIS

tagliatelle z boczniakami

Mocną stroną tego przepisu jest szybkość w przygotowaniu. W 20 minut mamy gotowy cały obiad. Sos robi się prawie równocześnie z gotowaniem makaronu, a danie wychodzi bardzo aromatyczne i stosunkowo lekkie jak na sos śmietanowy.

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 60 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
  • 250 g boczniaków
  • 1 mała cebula (70 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • 4 łyżki (ok. 80 g) śmietany 12%
  • przyprawy: sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, boczniaki pokroić w większe kawałki lub plastry.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i wstawić w osobnym garnku osoloną wodę na makaron.
  3. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i boczniaki. Smażyć dopóki boczniaki nie wytracą większości wody.
  4. W tym samym czasie ugotować makaron al dente. Jeśli ugotuje się wcześniej niż przygotujemy sos, odcedzić i odstawić na moment.
  5. Kiedy boczniaki odparują większość wody, zmniejszamy płomień i dodajemy śmietanę (najlepiej w temperaturze pokojowej lub rozmieszaną z odrobiną wody z gotowania makaronu) i przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Na niedużym ogniu redukujemy sos ok. 5 minut, po czym wrzucamy na patelnię makaron. Mieszamy do połączenia i wykładamy na talerz.
  7. Posypujemy po wierzchu odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i podajemy.
 tagliatelle z boczniakami

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram