Pierwszym, na co natknąłem się, w poszukiwaniu kuchennej inspiracji, były pałeczki… i już wiedziałem, że będzie prosto, smacznie i po japońsku.
A skoro po japońsku, potrzebny jest jakiś charakterystyczny składnik – padło na dalekowschodniego kuzyna razowego spaghetti, czyli soba (makaron gryczany). Podciągnąłem rękawy i zanurzyłem rękę po łokieć w otchłaniach lodówki, szukając czegoś zielonego… z jakiegoś rogu wypełzła fasolka szparagowa, którą chwyciłem i jednym ruchem wyszarpnąłem za uszy, a potem na wrzątek. Z proteinami poszło gładko – kostka tofu spokojnie wylegiwała się na najwyższej półce, zupełnie nieświadoma tego, że lada moment, poszatkowana, zaskwierczy na teflonie. Kiedy wszystko legło już na talerzu, usłyszałem dobiegające z szafki popiskiwanie – to ziarnka sezamu przeprowadzały musztrę. Zgarnąłem jeden batalion i rozsypałem równo po całym polu bitwy, po czym skrzyżowałem pałeczki z budzącym się w gardle okrzykiem… Banzai!!
CO TEN SOBA W SOBIE MA?
MAKARON SOBA – zawiera witaminy B1 i PP i przeciwutleniacze oraz dużo białka, magnez, potas, żelazo i cynk. Ma niski indeks glikemiczny, a mące gryczanej zawdzięcza sporą dawkę błonnika. Jest bezglutenowy.
TOFU – to świetne źródło białka, fosforu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza i witamin E oraz B.
FASOLKA SZPARAGOWA – to komplet witamin (A, C, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, witaminy z grupy B) i minerałów (wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk i fosfor, sód i potas). Zawiera też dużo błonnika.
JAJKO – z niego otrzymujemy kolejną dawkę pełnowartościowego białka. Żółtko to głównie tłuszcze – trójglicerydy i fosfolipidy (głównie lecytyna) oraz cholesterol (rozbijany przez lecytynę na drobniejsze cząsteczki, przez to nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi). W żółtku znajdziemy też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).
SEZAM – to nie tylko dekoracja! Stanowi przede wszystkim bardzo bogate źródło wapnia – który ma ogromny wpływ na stan kości i zębów, ale też funkcjonowanie całego organizmu. Magnez obniża poziom stresu i koi nerwy. Cynk jest szczególnie cenny dla mężczyzn, ponieważ zapobiega problemom z prostatą. Białko sezamu jest prawie równie wartościowe jak białko jajek. Znajdziemy tu również witaminy A, E oraz te z grupy B.
PRZEPIS
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 60g makaronu gryczanego soba
- 80g tofu naturalnego
- 150g fasolki szparagowej
- 1 jajko
- odrobina oliwy do smażenia tofu
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie razem z jajkiem (dla oszczędności miejsca i czasu).
- Tofu kroimy w kostkę i smażymy na złoto na odrobinie oliwy.
- Makaron soba gotujemy (al dente) według instrukcji na opakowaniu.
- Gotowe składniki wykładamy na talerz i posypujemy ziarnami sezamu. Mieszamy i wcinamy :)