Poznaj Arroz Congri! Chyba najbardziej klasyczne połączenie ryżu z fasolą… za to przepysznie podkręcone! Nie dość, że smaczne, to jeszcze dobrze zbilansowane dla najlepszych efektów zdrowotnych!
POŁĄCZENIE IDEALNE
Ryż z fasolą? Chyba sobie jaja robisz! Już bardziej oklepanego obiadu nie można było zrobić?
A próbowałeś mojego Arroz Congri? To spróbuj! Nie dość, że stosunkowo szybkie, to jeszcze naprawdę smaczne – zmieszałem trochę kubańską bazę z meksykańskimi przyprawami i wyszła bomba smakowa! Co więcej, stanowi świetną propozycję jako posiłek potreningowy, bo uzupełnia węgle i białko, podbija odporność (witamina C – kolendra) i podtrzymuje metabolizm (kmin rzymski, chilli).
Rośliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem białka. Jednak białko roślinne ma nieco inne proporcje aminokwasów od białka zwierzęcego, które jest najlepiej wchłaniane przez nasz organizm. Żeby wyrównać te proporcje, powinno się łączyć strączki z jedną z dwóch grup produktów: zboża (ryż/kasza) lub orzechy.
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- 50g ryżu basmati
- 120g czerwonej fasoli z puszki (razem z zalewą)
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 60g czerwonej papryki
- 2g papryczki chilli
- 250 ml passaty pomidorowej
- Pieprz, sól, oregano, kmin rzymski, kolendra
- oliwa z oliwek (do smażenia)
PRZYGOTOWANIE:
- Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz papryczkę chilli.
- Do zeszkolonej cebuli wsypać ryż, przesmażyć krótko i zalać passatą.
- Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, po ½ łyżeczki oregano, kolendry, kminu rzymskiego. Odrobinę posolić.
- Gotować wszystko ok. 20 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając wody w miarę jak ryż będzie chłonął płyn.
- Kiedy ryż będzie już miękki, dodać fasolę razem z częścią zalewy, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 minuty.
- Podawać ze świeżą kolendrą lub pietruszką.