Jedz kolorowo – białe

Każdy z nas dobrze pamięta babcine sposoby walki z chorobami – syropy z cebuli na przeziębienie albo czosnek z miodem i cytryną – to naturalne sposoby wspomagania organizmu, znane od pokoleń. I racja! W białych jest moc!

LECZNICZA MOC BIAŁYCH WARZYW

Warzywa koloru białego (i brązowego) niezmiennie kojarzą się nam z dzieciństwem i babcinymi syropami. Nasze babcie dobrze wiedziały co robią. Białe warzywa poprawiają pracę układu immunologicznego, działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo pomagają regulować poziom cholesterolu i są składnikami wielu przyjemnie rozgrzewających potraw.

Mamy także „białe” owoce – jabłka, banany, gruszki, itp. Nie ma to jak parująca szarlotka prosto z pieca, pieczone nadziewane jabłka albo smażone banany! Jest oczywiście cała masa innych „poprawiaczy nastroju” na szare, zimowe popołudnia. Owoce są również dobrym źródłem witamin i mikroelementów, więc warto z nich korzystać – zwłaszcza zimą, kiedy brakuje świeżych, sezonowych produktów.

Typowi przedstawiciele „białych” to:

  • WARZYWA: biała kukurydza, cebula, czosnek, grzyby, kalafior, kapusta, pasternak, por, rzepa, rzodkiewka, szalotka, topinambur, ziemniaki
  • OWOCE: banany, białe nektarynki, białe brzoskwinie, brązowe gruszki, daktyle, imbir, jabłka, liczi, rambutan,

 

JAKIE WARTOŚCI?

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: EGCG, SDG, beta-glukan, lignany, allicyny, kwercetyna, indole, glukozynolany, siarka

DZIAŁANIE: Poprawiają pracę układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.  Zwalczają raka i choroby serca. Aktywizują limfocyty T i B, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka układu hormonalnego, raka piersi i gruczołu krokowego. Siarka reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa na kondycję skóry i włosów.

  • EGCG (polifenol galusan epigallokatechiny) znacznie zwiększa liczbę komórek należących do układu odpornościowego (tzw. regulatorowych limfocytów T), odpowiedzialnych za hamowanie odpowiedzi immunologicznej, także autoimmunologicznej.
  • SDG (seicoisolariciresinol diglucoside) –  rodzaj błonnika, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, jeden z najzdrowszych „konserwantów” na świecie.
  • BETA-GLUKAN – wzmacnia działanie komórek odpornościowych, reguluję pracę przewodu pokarmowego, zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi
  • ALLICYNY  wykazują działanie przeciwbakteryjne
  • KWERCYTYNA – działa preciwalergicznie i przeciwzapalnieuszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich przepuszczalność, przeciwdziała zakrzepom, łagodzi skutki napromieniowania, zwalcza zmęczenie oraz łagodzi skutki stresu.
  • SIARKA  reguluje poziom cholesterolu, wpływa na równowagę pomiędzy frakcjami HDL i LDL.
  • FLAWONOIDY– potężne przeciwutleniacze, działają rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. Obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają krążenie, ułatwiają przyswajanie witaminy C.

JAK JEŚĆ


ZUPY, SOSY I PASTY – białe warzywa, jak żadne inne, nadają się do zup kremów. Ziemniaki, kalafior, seler czy pietruszka dają fantastyczne efekty w postaci zup kremów. Są bardzo neutralne w smaku, więc można nieźle poeksperymentować z dodatkowymi aromatami. Również zupa cebulowa czy zupa z pieczonego czosnku znajdzie zimą swoich amatorów. Do obiadu możemy zaserwować puree ziemniaczane albo z kalafiora. Strączki znowu (np. biała fasola) w postaci pasty do smarowania kanapek, to świetne i smaczne źródło białka.

Moje propozycje: krem z białych warzyw, krem z kalafiora, krem z pora, zupa cebulowa, krem z pieczarek, pasta z białej fasoli, puree z kalafiora lub topinamburu


NA WYTRAWNIE – To zbiór nieskończonych możliwości. W każdym przepisie znajdzie się miejsce na cebulę, czosnek, ziemniaki czy grzyby, niezależnie do jakiej kuchni sięgniemy. Możemy stosować je jako dodatki, wzmacniacze smaku, ale też dania, gdzie białe warzywa będą grały główną rolę.

Moje propozycje: frytki z pietruszki, hiszpańska tortilla ziemniaczana, zapiekana faszerowana kalarepa, tagliatelle z boczniakamirisotto z grzybami, kapusta z grzybami, curry z kalafiora, ziemniaki hasselback, spaghetti aglio olio, curry z kalafiora, zapiekanka ziemniaczana, boczniaki w sosie, łazanki z kapustą


NA SŁODKO – Tak, jak w obiadach dominowały białe warzywa, tak teraz wchodzimy do królestwa owoców – banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie – każdy już ma w głowie przynajmniej kilka deserów z ich udziałem. Szarlotki, pieczone jabłka czy banany, desery lodowe itp. Na gorąco i na zimno. To proste węglowodany, ale w mądry sposób mogą stanowić dobre paliwo przed treningiem… albo po prostu „comfort food” w szare, zimowe popołudnie.

Moje propozycje: jabłka w cieście, szarlotka, ciasteczka owsiano-bananowe, pieczone jabłka nadziewane, banany w mleku kokosowym, lody bananowe, naleśniki z owocami


SOKI I KOKTAJLE – banany to podstawowy składnik wielu smoothie – dodają słodyczy i kremowej tekstury i dobrze łączą się z wieloma smakami. Możemy przygotować mleczne shejki albo smoothie na wodzie (lub pokruszonym lodzie) z udziałem jabłek, bananów czy gruszek. Dbający o linię mogą za to sięgnąć po świeże soki. W jakiejkolwiek formie, to źródło cennych zimą witamin i mikroelementów.

Moje propozycje: wszelkie smoothie na bazie banana, shake proteinowy z bananem i mlekiem, sok z jabłek, shejki bananowe z kefirem/maślanką/jogurtem

 

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? :-)

Strona główna

print
Related Post
Disqus Comments Loading...