Każdy z nas dobrze pamięta babcine sposoby walki z chorobami – syropy z cebuli na przeziębienie albo czosnek z miodem i cytryną – to naturalne sposoby wspomagania organizmu, znane od pokoleń. I racja! W białych jest moc!
LECZNICZA MOC BIAŁYCH WARZYW
Warzywa koloru białego (i brązowego) niezmiennie kojarzą się nam z dzieciństwem i babcinymi syropami. Nasze babcie dobrze wiedziały co robią. Białe warzywa poprawiają pracę układu immunologicznego, działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo pomagają regulować poziom cholesterolu i są składnikami wielu przyjemnie rozgrzewających potraw.
Mamy także „białe” owoce – jabłka, banany, gruszki, itp. Nie ma to jak parująca szarlotka prosto z pieca, pieczone nadziewane jabłka albo smażone banany! Jest oczywiście cała masa innych „poprawiaczy nastroju” na szare, zimowe popołudnia. Owoce są również dobrym źródłem witamin i mikroelementów, więc warto z nich korzystać – zwłaszcza zimą, kiedy brakuje świeżych, sezonowych produktów.
Typowi przedstawiciele „białych” to:
- WARZYWA: biała kukurydza, cebula, czosnek, grzyby, kalafior, kapusta, pasternak, por, rzepa, rzodkiewka, szalotka, topinambur, ziemniaki
- OWOCE: banany, białe nektarynki, białe brzoskwinie, brązowe gruszki, daktyle, imbir, jabłka, liczi, rambutan,
JAKIE WARTOŚCI?
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: EGCG, SDG, beta-glukan, lignany, allicyny, kwercetyna, indole, glukozynolany, siarka
DZIAŁANIE: Poprawiają pracę układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zwalczają raka i choroby serca. Aktywizują limfocyty T i B, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka układu hormonalnego, raka piersi i gruczołu krokowego. Siarka reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa na kondycję skóry i włosów.
- EGCG (polifenol galusan epigallokatechiny) – znacznie zwiększa liczbę komórek należących do układu odpornościowego (tzw. regulatorowych limfocytów T), odpowiedzialnych za hamowanie odpowiedzi immunologicznej, także autoimmunologicznej.
- SDG (seicoisolariciresinol diglucoside) – rodzaj błonnika, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, jeden z najzdrowszych „konserwantów” na świecie.
- BETA-GLUKAN – wzmacnia działanie komórek odpornościowych, reguluję pracę przewodu pokarmowego, zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi
- ALLICYNY – wykazują działanie przeciwbakteryjne
- KWERCYTYNA – działa preciwalergicznie i przeciwzapalnie, uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich przepuszczalność, przeciwdziała zakrzepom, łagodzi skutki napromieniowania, zwalcza zmęczenie oraz łagodzi skutki stresu.
- SIARKA – reguluje poziom cholesterolu, wpływa na równowagę pomiędzy frakcjami HDL i LDL.
- FLAWONOIDY– potężne przeciwutleniacze, działają rozkurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. Obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają krążenie, ułatwiają przyswajanie witaminy C.
JAK JEŚĆ
ZUPY, SOSY I PASTY – białe warzywa, jak żadne inne, nadają się do zup kremów. Ziemniaki, kalafior, seler czy pietruszka dają fantastyczne efekty w postaci zup kremów. Są bardzo neutralne w smaku, więc można nieźle poeksperymentować z dodatkowymi aromatami. Również zupa cebulowa czy zupa z pieczonego czosnku znajdzie zimą swoich amatorów. Do obiadu możemy zaserwować puree ziemniaczane albo z kalafiora. Strączki znowu (np. biała fasola) w postaci pasty do smarowania kanapek, to świetne i smaczne źródło białka.
Moje propozycje: krem z białych warzyw, krem z kalafiora, krem z pora, zupa cebulowa, krem z pieczarek, pasta z białej fasoli, puree z kalafiora lub topinamburu
Moje propozycje: frytki z pietruszki, hiszpańska tortilla ziemniaczana, zapiekana faszerowana kalarepa, tagliatelle z boczniakami, risotto z grzybami, kapusta z grzybami, curry z kalafiora, ziemniaki hasselback, spaghetti aglio olio, curry z kalafiora, zapiekanka ziemniaczana, boczniaki w sosie, łazanki z kapustą
NA SŁODKO – Tak, jak w obiadach dominowały białe warzywa, tak teraz wchodzimy do królestwa owoców – banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie – każdy już ma w głowie przynajmniej kilka deserów z ich udziałem. Szarlotki, pieczone jabłka czy banany, desery lodowe itp. Na gorąco i na zimno. To proste węglowodany, ale w mądry sposób mogą stanowić dobre paliwo przed treningiem… albo po prostu „comfort food” w szare, zimowe popołudnie.
Moje propozycje: jabłka w cieście, szarlotka, ciasteczka owsiano-bananowe, pieczone jabłka nadziewane, banany w mleku kokosowym, lody bananowe, naleśniki z owocami
Moje propozycje: wszelkie smoothie na bazie banana, shake proteinowy z bananem i mlekiem, sok z jabłek, shejki bananowe z kefirem/maślanką/jogurtem
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? :-)