Tajlandia to królestwo ryżu. Nie dziwne, że to zboże występuję w większości tajskich przepisów. Szczególnie polubili ryż jaśminowy, delikatny i aromatyczny. Zaś z chińskiej kuchni pożyczyli sobie technikę smażenia stir-fry… z takiej mieszanki narodził się wszechobecny Ryż smażony po tajsku, czyli Khao Pad!
SEKRET KHAO PAD
Khao Pad znaczy ryż smażony. Jest to popularne i szybkie danie w całej Południowo-Wschodniej Azji. Tajski Khao Pad cechuje użycie ryżu jaśminowego, a w zależności od użytego dodatku, otrzymujemy np. Khao Pad Gai (z kurczakiem), Khao Pad Goong (z krewetką), Khao Pad Saparot (z ananasem, najczęściej serwowany w wydrążonym ananasie), albo Khao Pad Tao Hoo (z tofu).
Khao Pad może być przyrządzony z dowolnymi dodatkami – sekret smaku tkwi w sosach i ryżu jaśminowym. W kwestii dodatków istnieje pełna dowolność. Tajowie są mistrzami mieszania aromatów i smaków, dlatego naprawdę warto pokusić się o zdobycie tych konkretnych przypraw. W Tajlandii przekonałem się wielokrotnie jak ogromną różnicę potrafi stworzyć użycie zamiennika zamiast oryginalnej przyprawy w danym przepisie.
PRZEPIS
Przepis na smażony ryż po tajsku należy traktować jako bazę i wymieniać dodatki warzywne oraz proteinowe (tofu, grzyby, krewetki, itp.) do momentu kiedy znajdziemy swój smak :) Obowiązkowe pozycje zostały podkreślone i te powinny zawsze znaleźć się w dobrym Khao Pad (wyjątkiem jest jajko – weganie mogą odpuścić, ale ze stratą dla dania ;))
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 szklanka (ok. 150 g) ugotowanego ryżu (jaśminowego lub basmati)
- dowolne ulubione warzywa (ja – 1 cebula, 2 pieczarki, 40 g marchewki)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pokrojonej małej papryczki chili (najlepiej tajskiej bird’s eye)
- 1 jajko
- 2 łyżki świeżego szczypioru (od dymki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu z tamaryndowca (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (można użyć zwykłego białego cukru albo innego słodzika)
- 1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego, ze względu na delikatny smak)
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować warzywa: czosnek posiekać drobno, cebulę pokroić w pióra, pieczarki w większe kawałki, marchew w kostkę.
- Rozgrzać wok (lub patelnię) z łyżką oleju* i posiekanym czosnkiem.
- Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dołożyć cebulę, marchew, grzyby i szczypior. Smażyć, mieszając, do momentu kiedy warzywa zmiękną.
- Wbić jajko i rozmieszać. Smażyć do całkowitego ścięcia.
- Dołożyć ryż, sos sojowy, sos z tamaryndowca i cukier. Smażyć krótko, stale mieszając – tylko do całkowitego wymieszania ryżu z sosem i warzywami (można wyłączyć płomień, jeśli potrzeba).
- Przełożyć na talerze, dekorując np. świeżymi warzywami i kawałkiem limonki.
* Smażyć na maksymalnym płomieniu/mocy palnika