Żółty to słońce, lato, młodość! To bardzo energetyzujący kolor, a takie owoce i warzywa właśnie tego nam dostarczają – energii do życia i do kolejnych zmagań.
GDZIE TO SŁOŃCE?
W ramach 5 kolorów warzyw i owoców, jako jeden „kolor” wyróżniamy żółte i pomarańczowe produkty. Te warzywa i owoce, przede wszystkim poprawiają stan skóry i działają antynowotworowo. Działają zbawiennie na wzrok i poprawiają pracę układu odpornościowego, a także regulują ciśnienie tętnicze. Oto, jakie warzywa i owoce wykazują takie działanie:
- WARZYWA: bataty, brukiew, dynia, kukurydza, marchew, patisony, żółte buraki, żółty papryka, żółta fasolka szparagowa żółte ziemniaki, żółta cukinia, żółte pomidory,
- OWOCE: ananas, banan, brzoskwinie, cytryna, grejpfrut, mango, melon cantaloupe, miechunka peruwiańska, morele, mandarynki, nektarynki, papaja, persymona, pomarańcze, złote kiwi, żółte jabłka, żółte figi, żółte gruszki, żółty arbuz
JAKIE WARTOŚCI?
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: alfa-karoten, beta-karoten, beta kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, hesperydyna, witamina A i C
DZIAŁANIE: Obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Stymulują wytwarzanie kolagenu, poprawiając stan zdrowia stawów. Witamina C w cytrusach zwalcza szkodliwe wolne rodniki. Karoten chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawia wzrok.
- KAROTENOIDY – większość żółtych i pomarańczowych potraw wypełniają karotenoidy, które nadają im żywy kolor. Trzy z najpowszechniejszych karotenoidów – alfa-karoten, beta-karoten i beta kryptoksantyna – mogą być przekształcone w organizmie w witaminę A. Ten składnik jest potrzebny dla dobrego wzroku, prawidłowego wzrostu, silnego układu odpornościowego oraz utrzymaniu zdrowia skóry i komórek, które dbają o nasze układy oddechowy, pokarmowy i wydalniczy. Beta-karoten, znajdujący się w pomarańczowej i żółtej żywności pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów, zwłaszcza raka płuca.
- WITAMINA A – to witamina młodości. Występuje bezpośrednio w produktach lub jest wytwarzana z karotenoidów. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, a więc zapobiega nowotworom i spowalnia procesy starzenia.
- WITAMINA C– uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom „złego” cholersterolu LDL, reguluje ciśnienie tętnicze, wspomaga wchłanianie żelaza, a także uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
- LUTEINA– chroni przed promieniowaniem UVA i UVB, poprawia uwodnienie i elastyczność skóry, normalizuje pracę gruczołów łojowych.
- BŁONNIK – pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, spowalniając wchłanianie węglowodanów, jest prebiotykiem, odżywiającym dobre bakterie w przewodzie pokarmowym, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
JAK JEŚĆ
SAŁATKI I OWSIANKI – Sałatki owocowe to idealna propozycja na lato – pełne witamin i energetyczne. Proste cukry zawarte w owocach są równoważone błonnikiem, występującym w skórkach i otoczkach większości z nich. Owsianki również uwielbiają te owoce – suszone (morele, figi) czy świeże (mango, pomarańcze, ananas) nadadzą śniadaniom świeżości.
Moje propozycje: owsianka czekoladowa z kawałkami pomarańczy, sałatka z mango, granatem i serem ricotta, sałatka z dynią i ciecierzycą, sałatka ziemniaczana z fasolą.
ZUPY – a zwłaszcza zupy krem – na przykład krem z marchwi, krem z dyni czy krem z batatów – to tylko kilka możliwości na sycące i aromatyczne zupy. Takie rozgrzewające zupy są idealna propozycją na zimowe obiady czy kolacje. Ziemniaki mogą stanowić również „wkładkę” do bardziej klarownych zup albo zagęszczać do zup kremów z mniej mączystych warzyw.
Moje propozycje: krem z marchwi, krem z dyni krem z batatów, krem z kukurydzy
PIECZONE – pomarańczowe warzywa nabierają bardzo wyrazistego aromatu podczas pieczenia. Można je zapiec w formie frytek, albo stworzyć kolorowe zapiekanki. Można wykorzystać jako „wkładka” do gulaszu czy farsz do nadziewanych warzyw/tortilli.
Moje propozycje: frytki z batatów, bataty pieczone w mundurkach, zapiekanka pasterska z puree z ziemniaków i marchwi, gulasz z pieczoną dynią, pieczona papryka nadziewana farszem z kukurydzy i kaszy jaglanej, buritto meksykańskie z kukurydzą.
SOKI I KOKTAJLE – Soki z cząstkami owoców, zwłaszcza te mętne i przecierowe, są bogatym źródłem karotenoidów i witaminy C. Z cytrusów możemy zrobić domowy izotonik, który zastąpi nam chemiczne, świecące nienaturalnymi kolorami sklepowe ulepki. Z cytrusów i innych pomarańczowych owoców stworzymy również fantastyczne wariacje koktajli warzywno-owocowych, idealnych zarówno w lecie (odświeżające i przyspieszające metabolizm) jak i w zimie (dostarczające nam witamin i mikroelementów, których wyjątkowo brakuje nam o tej porze roku).
Moje propozycje: domowy izotonik z pomarańczy/cytryny/limonki, smoothie z pomarańczy, banana i jagód goji, sok wyciskany z pomarańczy z miąższem, mango lassi
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? :-)