Owsianka na redukcji

Nie znam biegacza, który nie lubiłby owsianki w tej czy innej postaci. Dla mnie dzień bez owsianki to dzień stracony. Bogata w błonnik, witaminy E i B1 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, daje naszemu organizmowi kopa na cały dzień (albo udany trening). Już sama „goła” owsianka to dobre połączenie węglowodanów złożonych, białka i zdrowych tłuszczów, nie mówiąc o tym, że każdy może wzbogacić ją ulubionymi dodatkami, wzmacniając jej działanie dokładnie tak jak potrzeba w danym przypadku.

Owsianka jednak jest daniem bogatym energetycznie i raczej węglowodanowym. A co w przypadku, kiedy jesteśmy w 1. fazie carboloading albo po prostu chcemy zrzucić nieco zbędnego balastu? Jak żyć bez owsianki?! Otóż, nie trzeba!

OWSIANKA W NOWEJ ODSŁONIE

Klasyczna owsianka stanowi świetny posiłek przed- lub potreningowy, w zależności co tam do niej dorzucimy. Jednakże jest to bomba węglowodanowa, co najwyżej z opóźnionym zapłonem (węgle złożone uwalniane są wolniej). Natomiast kiedy chcemy schudnąć, musimy nieco te węgle obciąć. Ale jak obciąć węgle z owsianki żeby dalej była owsianka?? Okazuje się, że wszystko jest możliwe, jeśli się trochę pokombinuje.

Poniższy przepis stanowi w czasie redukcji świetną alternatywę dla tych, którzy nie wyobrażają sobie bez owsianki życia (czyt. JA!). Owsianka bazuje na otrębach owsianych, zamiast pełnych płatków. Otręby pozwalają uzyskać taką samą konsystencję naszej potrawy, ale nie są tak kaloryczne. Co więcej, zawierają dużo błonnika, co daje uczucie sytości na dłużej. Serek wiejski okazał się świetnym dodatkiem – rozpuszcza się w owsiance prawie całkowicie i nie dominuje smakiem – wręcz świetnie się komponuje i dostarcza dużo energii z białek.

PRZEPIS

Poniżej podaję przepis w możliwie najbardziej „dietetycznej” formie. Dorzucić kalorii jest banalnie prosto – mamy je wszędzie dookoła – słodzik zamień na miód, syrop z agawy czy po prostu cukier, zamiast jednej łyżki otrębów, sypnij płatki owsiane, a jeśli jeszcze ci mało, dorzuć jakieś suszone czy świeże owoce. Gorzej jest w drugą stroną – trzeba się czasem nieźle napocić żeby znaleźć MNIEJ kaloryczny odpowiednik jakiegoś składnika.

Dlatego potraktujcie ten przepis jako bazę do własnych eksperymentów – choć już tylko to stanowi świetną całość i w zupełności wystarczy. Ja tak polubiłem ten smak, że każdy dodatek tylko psuje ten idealny balans ;)

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki otrębów (ok. 15 g) – najlepiej owsianych nie mielonych, ew. 1 łyżka pszennych
  • 150 ml mleka (dla wege – roślinne)
  • szczypta soli
  • słodzik
  • 150 g serka wiejskiego light

PRZYGOTOWANIE:

  1. Otręby zalać mlekiem, dodać szczyptę soli, słodzik i zagotować.
  2. Zmniejszyć płomień i gotować dopóki owsianka nie zgęstnieje
  3. Odstawić na chwilę pod przykryciem aż otręby dojdą i wchłoną resztę mleka (opcjonalne)
  4. Dodać serek wiejski i podgotować jeszcze chwilkę do rozpuszczenia serka
  5. Podawać w ulubionych miseczkach! (Można pominąć gotowanie do rozpuszczenia serka – wtedy mamy inną konsystencję i bardziej czujemy smak serka)

owsianka

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram