Zdrowie w 5 kolorach

Warzywa i owoce różnią się, niekiedy, diametralnie pod względem wyglądu, smaku i koloru. Wszystkie te cechy wykorzystujemy dla urozmaicenia naszych dań, ale czy zastanawialiście się kiedyś nad znaczeniem poszczególnych kolorów warzyw i owoców? Czy ta różnorodność barw to tylko wybryk natury – tak dla urozmaicenia?

Otóż nie. Zarówno smak, jak i kolor danego produktu świadczy o jego składzie, a więc i właściwościach. Podstawą dobrego odżywiania jest różnorodność, a żeby zachować różnorodność, należy sięgać po wszystko, co oferuje nam natura. W tym właśnie najbardziej pomocne są kolory poszczególnych pokarmów – to wyraźny sygnał na temat tego, jak działa dany owoc lub warzywo i jak może nam pomóc. Powinniśmy świadomie stosować w naszej diecie wszystkie kolory , by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego co potrzebne – lub by uzupełnić to, czego nam akurat brakuje.

KOLORY

W największym uproszczeniu, poszczególne kolory warzyw i owoców wykazują działanie:

CZERWONE (pomidory, czerwona papryka, truskawki, itp.) – poprawiają pracę serca i układu krążenia
FIOLETOWE (winogrona, jagody, bakłażan, itp.) – wpływają na naszą długowieczność
ZIELONE (seler, warzywa liściaste, zielona papryka, itp.) – odtruwają organizm
BIAŁE/BRĄZOWE (czosnek, cebula, kalafior, itp.) – wspomagają system immunologiczny, działają przeciwzapalnie
ŻÓŁTE/POMARAŃCZOWE (banan, cytryna, pomarańcze, dynia, itp.) – poprawiają stan skóry, działają antynowotworowo

 

CZERWONY:

pomidor

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: Likopen, antyoksydanty, potas, błonnik, witaminy A, C, K, B6

DZIAŁANIE: Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Przyspieszają zrastanie się tkanek przy w stanach zapalnych stawów. Wspomagają układ immunologiczny oraz krążenia. Likopen wykazuje silnie działanie antynowotworowe.

WARZYWA: buraki, czerwona papryka, czerwone papryczki chilli, czerwona cebula, czerwone ziemniaki, rabarbar, radicchio, rzodkiewki, pomidory

OWOCE: arbuz, czerwony/różowy grejpfrut, czerwone jabłka, czerwone winogrona, czerwone gruszki, granaty, guawa, krwiste pomarańcze, maliny, truskawki, papaja,  wiśnie, żurawina.

Więcej o czerwonych warzywach i owocach >>

NIEBIESKI/FIOLETOWY:

borówkiSKŁADNIKI ODŻYWCZE: błonnik, witamina C, antyoksydanty i antocyjany luteina, resweratrol, fenole, flawonoidy

DZIAŁANIE: Wspomagają pracę mózgu, układ pokarmowy i moczowy. Obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawiają aktywność układu immunologicznego, zwiększają wchłanianie wapnia i innych minerałów, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Antocyjany wpływają na wygląd naszej skóry oraz wzrok.

WARZYWA:  bakłażan, czerwona kapusta, fioletowa cykoria, fioletowe ziemniaki, fioletowe szparagi, fioletowe marchewki, skorzonera

OWOCE: czarne porzeczki, czarny bez, fioletowe figi, granaty,  jeżyny, jagody, rodzynki suszone śliwki, śliwki, winogrona

Więcej o fioletowych warzywach i owocach >>

ZIELONY:

sałata

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: chlorofil, błonnik, wapń, kwas foliowy, potas, witaminy A,C,  E, luteina, indolo-3-karbinol

DZIAŁANIE: Luteina wpływa pozytywnie na stan siatkówki oka. Indolo-3 karbinol w zielonych warzywach (brukselka, brokuł, kapusta) działa przeciwnowotworowo. Chlorofil wspomaga trawienie oraz odtruwa organizm i obniża ciśnienie krwi. Te Warzywa i owoce poprawiają również gojenie się ran i pozytywnie wpływają na stan dziąseł. 

WARZYWA: brokuły, brukselka, cukinia, cykoria, groszek, groszek cukrowy, kapusta pekińska, karczochy, kolczoch jadalny, ogórek, okra, por, rapini, rukola, rzeżucha, sałata, seler, szpinak, szparagi, warzywa liściaste, zielony kalafior, zielona fasola, zielona kapusta, zielona cebula,  zielona papryka.

OWOCE: awokado, kiwi, limonka, melon miodowy, zielone jabłka, zielone gruszki, zielone winogrona.

Więcej o zielonych warzywach i owocach >>

BIAŁY/BRĄZOWY:

czosnekSKŁADNIKI ODŻYWCZE: EGCG, SDG, beta-glukan, lignany, allicyny, kwercetyna, indole, glukozynolany, siarka

DZIAŁANIE: Poprawiają pracę układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.  Zwalczają raka i choroby serca. Aktywizują limfocyty T i B, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka układu hormonalnego, raka piersi i gruczołu krokowego. Siarka reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa na kondycję skóry i włosów.

WARZYWA: biała kukurydzacebula, czosnek, grzyby, kalafior, kapusta, Jicama (kłębian kątowaty), pasternak, rzepa, szalotka, topinambur, ziemniaki

OWOCE: banany, białe nektarynki, białe brzoskwinie, brązowe gruszki, daktyle, imbir, śliwki

Więcej o białych warzywach i owocach >>

ŻÓŁTY/POMARAŃCZOWY:

pomarańcza

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: alfa-karoten, beta-karoten, beta kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, hesperydyna, witamina A i C

DZIAŁANIE: Obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Stymulują wytwarzanie kolagenu, poprawiając stan zdrowia stawów. Witamina C w cytrusach zwalcza szkodliwe wolne rodniki. Karoten chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawia wzrok.

WARZYWA:  bataty, brukiew, dynia, kukurydza, marchew, żółte buraki, żółty papryka, żółte ziemniaki, żółta cukinia, żółty pomidory,

OWOCE: ananas, brzoskwinie, cytryna, grejpfrut, mango, melon cantaloupe, miechunka peruwiańska, morele, mandarynki, nektarynki, papaja, persymona, pomarańcze, złote kiwi, żółte jabłka, żółte figi, żółte gruszki, żółty arbuz

Więcej o żółtych warzywach i owocach >>


NA ZDROWIE

Teraz już wiecie jak dobierać kolory żeby wprowadzić do organizmu równowagę. Dla małego podsumowania, pamiętajcie proszę o tych czterech, najważniejszych zasadach, żeby w tych trudnych czasach, jak najdłużej zachować pełnię zdrowia.

JEDZMY TO, CO BLISKIE NATURY

Mamy wystarczająco dużo chemii w naszym pożywieniu – nie musimy jeszcze świadomie po nią sięgać. Według  różnych badań, ok. 80% naszego pożywienia zawiera środki chemiczne, które wydłużają termin przydatności pożywienia, automatycznie zabierając z niego wszystko co żywe (i może zgnić, spleśnieć, itp.). Znacie eksperyment z hamburgerem znanej sieciówki? Sprawdzano jak dużo czasu zajmie takiemu hamburgerowi zgnicie czy spleśnienie. Po roku(!) nic się nie stało – stwardniał na kamień, ale żadne robactwo się go nie chwyciło! Podobnie, wykazano, iż pozbycie się z organizmu utwardzanych tłuszczy używanych do produkcji frytek, zajmuje aż 212 dni (7 miesięcy!). Nagromadzenie tych tłuszczów prowadzi do powstawania stanów zapalnych, bólu i różnych jednostek chorobowych.

JEDZMY TO, CO BYŁO DOSTĘPNE TYSIĄCE LAT TEMU

Jedzmy jak nasi przodkowie… i czytajmy etykiety! Korzystajmy z piramidy żywienia, unikajmy cukrów rafinowanych i węglowodanów prostych. Jak najmniej produktów przetworzonych – są pozbawione większości składników odżywczych i czynią więcej szkody niż pożytku.

 JEDZMY KOLOROWO

Jedzmy produkty, które mają życie, kolor i teksturę. Im więcej kolory – tym lepiej. Jedzmy skórki (oczywiście umyte, wyszorowane, sparzone), jedzmy nasiona, jedzmy różnorodnie. Mieszajmy na talerzu i pobudzajmy nasze kubki smakowe na wszystkie możliwe sposoby.

JEDZMY POWOLI

Powolne jedzenie działa na korzyść naszego zdrowia. Jest niezwykle istotne, ponieważ to w jamie ustnej odbywa się pierwszy, ważny etap trawienia. Jedzenie jest rozbijane dla łatwiejszego przyswojenia. Małe kęsy i spokojne jedzenie sprzyja chudnięciu! Celebrujmy nasze posiłki również dla efektu psychologicznego. Zadbajmy o estetykę, zapewnijmy sobie czas na jedzenie – spokojnie, ciesząc się każdym kęsem. Kolory, smaki, aromaty – tak, jedzenie to nasze paliwo, ale może też być pokarmem dla naszych zmysłów, chwilą rozkoszy po ciężkim dniu (albo w przerwie).

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? 🙂

Strona główna

print
Facebooktwitterrssinstagram

Facebooktwitter