Mocno rozgrzewający, krem ze słodkiej marchwi podkręconej imbirem i pikantną papryczką chilli. Smakuje obłędnie, jest lekkostrawny i daje kopa przemianie materii. Idealna propozycja np. na kolację w chłodny dzień.
PRZEPIS
Najistotniejsze w tym przepisie są dobre, słodkie marchewki. Jeśli marchewki są stare i bez smaku, zupa wyjdzie nijaka. Jeśli natomiast będą dobrej jakości, możliwe, że nie trzeba będzie w ogóle dosładzać, a imbir i chilli będą się naturalnie przebijać. Zupa ma być słodka, ale z nutą pikanterii i egzotyki. Łyżka jogurtu greckiego już w misce jest miła dla oka, ale również rozprowadzona w kremie nadaje mu aksamitności. Po prostu bomba!
SKŁADNIKI (4-5 porcji):
- 500g słodkiej marchewki
- 750 ml bulionu warzywnego (domowego lub z bulionetki) lub wody
- 2,5 cm (ok. 15g) świeżego imbiru
- 1/2 (ok. 10g) dużej papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki cukru/miodu/innego słodzika
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- łyżka jogurtu greckiego/śmietany – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Marchew obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać bulionem lub wodą. Dodać pokrojony imbir i papryczkę chilli.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy razem z czosnkiem. Dodać do reszty składników.
- Gotować zupę do miękkości, zdjąć z ognia i zblendować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
- Podawać np. z łyżką jogurtu greckiego, odrobiną smakowej oliwy albo prażonym słonecznikiem.