Krem z marchewki z imbirem i chilli

Mocno rozgrzewający, krem ze słodkiej marchwi podkręconej imbirem i pikantną papryczką chilli. Smakuje obłędnie, jest lekkostrawny i daje kopa przemianie materii. Idealna propozycja np. na kolację w chłodny dzień.

PRZEPIS

krem z marchewki

Najistotniejsze w tym przepisie są dobre, słodkie marchewki. Jeśli marchewki są stare i bez smaku, zupa wyjdzie nijaka. Jeśli natomiast będą dobrej jakości, możliwe, że nie trzeba będzie w ogóle dosładzać, a imbir i chilli będą się naturalnie przebijać. Zupa ma być słodka, ale z nutą pikanterii i egzotyki. Łyżka jogurtu greckiego już w misce jest miła dla oka, ale również rozprowadzona w kremie nadaje mu aksamitności. Po prostu bomba!

SKŁADNIKI (4-5 porcji):

  • 500g słodkiej marchewki
  • 750 ml bulionu warzywnego (domowego lub z bulionetki) lub wody
  • 2,5 cm (ok. 15g) świeżego imbiru
  • 1/2 (ok. 10g)  dużej papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki cukru/miodu/innego słodzika
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • łyżka jogurtu greckiego/śmietany – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchew obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać bulionem lub wodą. Dodać  pokrojony imbir i papryczkę chilli.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy razem z czosnkiem. Dodać do reszty składników.
  3. Gotować zupę do miękkości, zdjąć z ognia i zblendować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
  4. Podawać np. z łyżką jogurtu greckiego, odrobiną smakowej oliwy albo prażonym słonecznikiem.
 

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram