Charakterystyczne kluski o kształcie rąbów – kopytka! Mogą być daniem głównym lub świetnym dodatkiem do obiadu. Mogą być podawane z różnymi sosami, albo po prostu – okraszone masłem i prażoną cebulką. Ale jest też druga, słodka strona kopytek!
Moje ulubione kluski! Najczęściej przygotowuję je jednak na wytrawnie. Czasem robię leniwe, z serem, a czasem kombinuję – a jest z czym. Można zrobić kopytka z batatów, dyni, bobu, a także kaszy jaglanej. Dzisiaj jednak postanowiłem zaszaleć i zrobić kopytka na słodko! Są jednak na tyle delikatne w smaku, że można dowolnie kombinować z dodatkami.
PRZEPIS
Mąka kokosowa należy do tłuszczów, ale zawiera również dużo błonnika, dlatego użyłem jej specjalnie w tym przepisie. Pomimo dużej ilości węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym, spora ilość błonnika powoduje, że węgle będą uwalnianie wolniej, a my dłużej będziemy syci. Mąka kokosowa, oczywiście, daje również specyficzny aromat, dzięki czemu kluski bardziej wpadają w słodkie smaki.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 80g kaszy jaglanej suchej
- 1 jajko
- 20g mąki kokosowej (jeśli nie masz mąki kokosowej, możesz zmielić wiórki kokosowe)
- 1 łyżka maku (opcjonalnie)
- 30g mąki pszennej/ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną dobrze wypłukać i ugotować. Odłożyć do ostygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować z jajkiem na gładką masę (można osobno ubić białko i wmieszać później do masy, wtedy kluski będą delikatniejsze)
- W garnku nastawić wodę do gotowania kopytek. Posolić i dodać odrobinę oleju
- Kaszę jaglaną przełożyć do miski, dodać mak i powoli dodawać mąkę kokosową i ziemniaczaną.
- Ugniatać ciasto krótko, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
- Przełożyć na stolnicę, uformować wałek i pokroić.
- Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Podawać z ulubionym dodatkiem (słodka śmietana/jogurt, konfitura wiśniowa, prażone płatki migdałowe itp.)