pieczona dynia hokkaido

Sezon na dynię uważam za rozpoczęty! Na pierwszy rzut idzie dynia „błyskawiczna”, bo jadalna razem ze skórką – Hokkaido! Idealna do nadziewania i pieczenia w całości.

DIETETYCZNY GIGANT

Dynia to bardzo wszechstronne warzywo, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Hokkaido jest do tego niezwykle wdzięczna, ponieważ ma jadalną skórkę, a więc można sobie z nią błyskawicznie poradzić.  Sama dynia jest pełna składników odżywczych, jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Miąższ dyni zawiera sporo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E i K, a także witaminy z grupy B i C.

W dyni znajdziemy też sporo karotenów (α i β). Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej karotenów. Jest to głównie produkt węglowodanowy, jednak zawiera sporo błonnika, wspomagającego trawienie. Natomiast pestki dyni są jej idealnym uzupełnieniem, ponieważ stanowią źródło zdrowych tłuszczów (w których rozpuszczają się witaminy zawarte w miąższu) oraz biała (ok. 30%). Znajdziemy tam też bogactwo minerałów – dlatego warto posiłki z dyni posypać przed podaniem właśnie jej pestkami.

Dynia, w 100 g, zawiera ok. 30 kcal.

 

 

PRZEPIS

Pieczona dynia to najprostsze w przygotowaniu danie – wystarczy przekroić na pół (lub odkroić „czapkę” w przypadku mniejszej dyni) nadziać i upiec. Skórka jest jadalna, więc wszystko idzie szybko i bez bólu :) Nadzienie to tylko kwestia wyobraźni. Ja użyłem kaszy pęczak z pieczarkami, ale równie dobrze może to być np. ryż w curry z papryką. Niemniej kasza z grzybami w pieczonej dyni… to jest po prostu TO!

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 dynia hokkaido
  • 100 g kaszy pęczak (sucha)
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 15 g nasion słonecznika
  • Pieprz, sól, curry
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię umyć, przekroić na połówki, wydrążyć części niejadalne, zostawiając skórkę. Wnętrze nakłuć widelcem, przyprawić solą i pieprzem i natrzeć delikatnie oliwą.
  2. Piekarnik nastawić na 180° C. Dynię włożyć do nagrzewającego się piekarnika na ok. 20 minut.
  3. W tym czasie ugotować Kaszę pęczak, dodając do wody 1/4 łyżeczki curry.
  4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać niezbyt drobno. Pieczarki pokroić w kostkę.
  5. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulkę, potem dodać pieczarki, a na koniec pokrojony czosnek. Dodać odrobinę soli i pieprzu i poddusić chwilę.
  6. Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.
  7. Dynię wyjąć z piekarnika, nafaszerować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (do czasu, aż zmięknie).
  8. Po 30 minutach sprawdzić dynię. Jeśli jest już upieczona, odsłonić i dopiec jeszcze 5 minut. Można posypać tartym serem i zapiec.
  9. Podawać samą lub z ulubioną surówką.

pieczona dynia

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram