Tajskie śniadanie biegacza – ryż z omletem

Jak wygląda śniadanie tajskiego biegacza? Czy w tym egzotycznym kraju jedzą tylko ogniste Curry albo Pad Thai?! Na szczęście nie tylko! Na lekkie śniadania też mają sposób!

TAJSKIE ŚNIADANIE

Będąc w Tajlandii, długo szukałem czegoś, co można uznać za typowe, lokalne śniadanie, które byłoby energetyczne i zdrowe. Ciężko mówić w ogóle o typowym tajskim śniadaniu – przez cały dzień jedzą w miarę podobnie – dużo zup (często z makaronem i często z mlekiem kokosowym), ryżu i makaronów pod różną postacią albo wypalające gardło, pikantne curry!  Mało to „śniadaniowe”…

A jednak! Udało mi się znaleźć coś, co stało się moim klasykiem w gorące poranki w tym egzotycznym kraju. Ryż z omletem! Jakie to proste!

Ryż z omletem to danie, które Tajowie zaadaptowali sobie z kuchni chińskiej (jak wiele innych dań, przez co niekiedy ciężko powiedzieć co jest typowo tajskim specjałem). W zasadzie ryż (jaśminowy) jest tu podstawą, a omlet może zostać podmieniony na jajko sadzone albo smażone mięso (rodzaj gulaszu). Do mnie jednak najbardziej przemawia omlet!

omlet na ryżu

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko
  • 50 g ryżu jaśminowego
  • łyżka oleju/oliwy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować na sypko (w wodzie lub na parze)*
  2. Jajko wbić do miski i dobrze rozkłócić
  3. Dobrze rozgrzać patelnię lub wok z łyżką oleju (najlepiej sprawdzi się olej o niezbyt intensywnym smaku – np. ryżowy)
  4. Wylać na rozgrzaną patelnię masę jajeczną, przemieszać delikatnie i smażyć, aż się przyrumieni
  5. Odwrócić omlet łopatką i dosmażyć krótko z drugiej strony.
  6. Ryż ułożyć na talerzu i przykryć omletem**

 

*Można użyć zimnego ryżu, który przygotowaliśmy wcześniej lub odgrzać go na parze na chwilę przed podaniem
**Omlet można przyprawić jak kto lubi – tajowie najczęściej „solą” masę jajeczną sosem rybnym (veg. sojowym), niekiedy dokładając warzywa pokrojone w drobniutką kosteczkę (ostra lub słodka papryka, dymka)

omlet

 

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram