Farfalle z czerwoną kapustą

Pełnoziarniste kokardki z czerwoną kapustą, skwarkami z tofu i orzechami to moja wegańska wariacja na temat klasycznych łazanek. Danie jest ciekawsze wizualnie i bogatsze odżywczo. Idealne dla wege biegacza!  

CO MY TU MAMY

Któregoś dnia wzięło mnie na łazanki… Każdy z nas je zna, ale każdy pamięta je nieco inaczej z domu rodzinnego – to jeden z tych klasyków dzieciństwa, za którymi tęsknimy i po które chętnie wracamy w rodzinne strony. Jak to zawsze bywa, kiedy łapie człowieka ochota na coś, nigdy nie ma tego w lodówce… trzeba było więc pokombinować. Wygrzebałem makaron farfalle (pełnoziarniste), kapusta była w lodówce, ale czerwona… Stopień podobieństwa wystarczający żeby działać :)

Teraz często sięgam po ten przepis, bo czerwona kapusta łączy bogactwo składników odżywczych białej kapustyantyoksydacyjnymi właściwościami warzyw fioletowych. Czerwona kapusta zawiera antocyjany, które zwalczając wolne rodniki. Dodatkowo, w czerwonej kapuście znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych: potasu, siarki, wapnia, magnezu, sodu, żelaza i fosforu. Z witamin, znajdziemy tu A, C, D, E i K, a także komplet witamin z grupy B. W porównaniu do białej kapusty, czerwona zawiera więcej witaminy A i C, a nieco mniej witaminy K.

Pełnoziarnisty makaron dostarcza błonnika, orzechy są źródłem wartościowych tłuszczów, a skwarki z tofu to mały dodatek proteinowy i nośnik smaku umami (łazanki muszą mieć umami!).

PRZEPIS

Nie rezygnuj z tofu i orzechów – tofu to źródła białka, a orzechy to dobroczynne tłuszcze, potrzebne m.in. do rozpuszczenia witamin A, D, E i K zawartych w kapuście. Do tego, oba dodatki podbijają smak całej potrawy, a także stanowią chrupki element, dzięki czemu danie jest ciekawsze. Orzechy można jednak zamienić na dowolne inne (polecam brazylijskie albo nerkowce).

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 60 g makaronu łazanki/kokardki
  • 300 g czerwonej kapusty
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • ½ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 40g wędzonego tofu
  • 1 łyżka (ok. 6 g) orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Do zeszkolonej cebuli dodać czosnek i zaraz potem poszatkowaną kapustę. Dodać łyżkę octu balsamicznego i pozwolić odparować.
  3. Przyprawić do smaku i dusić wszystko ok. 20 minut, od czasu do czasu podlewając bulionem.
  4. Tofu pokroić w bardzo drobną kosteczkę i prażyć na osobnej patelni ok 5-10 minut aż zrumieni się na skwarki.
  5. Po ok. 15 minutach duszenia kapusty, zacząć gotować makaron (al dente) – według instrukcji na opakowaniu.
  6. Ugotowany makaron odcedzić. Kapusta powinna być już miękka. Dodać na patelnię makaron, wymieszać wszystko, skropić sokiem z cytryny i zostawić na minutę do przemieszania smaków.
  7. Wyłożyć makaron z kapustą na talerz, posypać skwarkami z tofu i pokruszonymi orzechami włoskimi.

Strona główna

print
Facebooktwitterrssinstagram

Facebooktwitter