Szakszuka, czyli sadzone na warzywach

Szakszuka, czyli idealne danie, kiedy wieczorem masz ochotę na „coś” – w zasadzie to musisz mieć tylko jajka, a reszta? Trochę tego, trochę tamtego – po prostu wyzamiataj lodówkę!

ORYGINALNA SHAKSHOUKA

Szakszuka, shakshuka albo shakshouka – wszystkie nazwy są używane. Oryginalny przepis pochodzi z kuchni tunezyjskiej i oznacza dosłownie „wielki bałagan” albo po prostu „mieszanina”. Zasadniczo są to jajka sadzone w sosie z pomidorów. Danie to najczęściej przyprawiany jest kminem rzymskim. Szakszuka nie ma sztywnego przepisu, a jest to właśnie mieszanina różnych warzyw na patelni, niemniej stałym składnikiem są zawsze podduszone pomidory, z których powstaje sos, oraz jajka sadzone – reszta to kwestia indywidualna. Z racji sposobu przygotowania, szakszuka zwykle podawana jest na tej samej patelni, na której się ją przygotowuje – ciężko byłoby z resztą przełożyć ją zgrabnie na talerz ;)

SZAKSZUKA PO MOJEMU

Szakszuka to jedna z moich ulubionych wieczornych potraw. Szybka w przygotowaniu, nie muszę się wiele nad nią zastanawiać… no i nie muszę brudzić wielu naczyń ;)

Jak dla mnie w oryginalnym przepisie za dużo jest kwaśności pomidorów. Lubię smak jajek, a ten ginie w całym tym sosie pomidorowym. Dlatego też moja „niby szakszuka” to po prostu „sadzone na warzywach”. Zachowałem jednak odrobinę oryginalnego smaku, ponieważ uwielbiam kumin. Kilka dodatkowych ziaren kolendry dodaje daniu świeżości. A poza tym? Warzywa, jakie mam pod ręką – zawsze coś tam w lodówce zalega :)

SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 2 duże pieczarki
  • 3 krążki papryki
  • 40 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół marchewki
  • 40g cukinii
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1 średni pomidor
  • sól, pieprz, wędzona papryka, kmin rzymski, kilka ziaren kolendry (opcj.)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w pióra, czosnek w plasterki, paprykę, cukinię i marchew w krótkie słupki, pieczarki w pióra, pomidora w niezbyt drobną kostkę.
  2. Rozgrzać patelnię (albo wok) z łyżką oliwy. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę i zeszklić. Potem dodać pieczarki i przesmażyć chwilę. Kolejno dodać resztę warzyw, zmniejszyć ogień na średni i dusić do momentu kiedy pomidor zacznie się delikatnie rozpadać (nie mieszać zbyt dużo żeby się całkowicie nie rozpadł.
  3. Dodać przyprawy i przemieszać.
  4. Zrobić niewielkie wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć i smażyć na średnim ogniu do ścięcia białek.
  5. Podawać na patelni, na której wszystko było przygotowywane.

Strona główna

print
Facebooktwitter

Facebooktwitterrssinstagram