Jak wygląda śniadanie tajskiego biegacza? Czy w tym egzotycznym kraju jedzą tylko ogniste Curry albo Pad Thai?! Na szczęście nie tylko! Na lekkie śniadania też mają sposób!
TAJSKIE ŚNIADANIE
Będąc w Tajlandii, długo szukałem czegoś, co można uznać za typowe, lokalne śniadanie, które byłoby energetyczne i zdrowe. Ciężko mówić w ogóle o typowym tajskim śniadaniu – przez cały dzień jedzą w miarę podobnie – dużo zup (często z makaronem i często z mlekiem kokosowym), ryżu i makaronów pod różną postacią albo wypalające gardło, pikantne curry! Mało to „śniadaniowe”…
A jednak! Udało mi się znaleźć coś, co stało się moim klasykiem w gorące poranki w tym egzotycznym kraju. Ryż z omletem! Jakie to proste!
Ryż z omletem to danie, które Tajowie zaadaptowali sobie z kuchni chińskiej (jak wiele innych dań, przez co niekiedy ciężko powiedzieć co jest typowo tajskim specjałem). W zasadzie ryż (jaśminowy) jest tu podstawą, a omlet może zostać podmieniony na jajko sadzone albo smażone mięso (rodzaj gulaszu). Do mnie jednak najbardziej przemawia omlet!
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 50 g ryżu jaśminowego
- łyżka oleju/oliwy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż ugotować na sypko (w wodzie lub na parze)*
- Jajko wbić do miski i dobrze rozkłócić
- Dobrze rozgrzać patelnię lub wok z łyżką oleju (najlepiej sprawdzi się olej o niezbyt intensywnym smaku – np. ryżowy)
- Wylać na rozgrzaną patelnię masę jajeczną, przemieszać delikatnie i smażyć, aż się przyrumieni
- Odwrócić omlet łopatką i dosmażyć krótko z drugiej strony.
- Ryż ułożyć na talerzu i przykryć omletem**
*Można użyć zimnego ryżu, który przygotowaliśmy wcześniej lub odgrzać go na parze na chwilę przed podaniem
**Omlet można przyprawić jak kto lubi – tajowie najczęściej „solą” masę jajeczną sosem rybnym (veg. sojowym), niekiedy dokładając warzywa pokrojone w drobniutką kosteczkę (ostra lub słodka papryka, dymka)